Het Velotype toetsenbord helpt bij live ondertiteling voor slechthorenden en doven

Het RTL programma 'Doe maar Duurzaam' is informatief van aard. Presentator Jeroen Slob heeft hierin aandacht voor diverse ontwikkelingen in Nederland met het oog op een betere en schonere toekomst. Recent was er aandacht voor het Velotype toetsenbord. Niet alleen de werking, maar ook de voordelen voor mensen met een gehoorbeperking kwamen aan de orde. Zo is het een handig instrument voor (snelle) live ondertiteling van bijvoorbeeld tv-programma's en voor schrijftolken. Zo weten ook slechthorende en dove mensen wat er gezegd of besproken wordt. Het Velotype toetsenbord is een Nederlandse uitvinding.

Het Velotype toetsenbord is een akkoorden-toetsenbord. Dat betekent dat meerdere toetsen tegelijk in te drukken zijn, waarbij ineens hele lettergrepen of woorden worden gemaakt. In tegenstelling tot het standaard Qwerty toetsenbord, waarbij toetsen één voor één worden ingedrukt en enkele karakters verschijnen. Het is geen fonetisch systeem (op klanken gebaseerd), maar orthografisch (op spelling gebaseerd). Dat houdt in dat de typist volledige controle heeft over de spelwijze van woorden. Tevens heeft het toetsenbord een ergonomisch ontwerp. De beweging van handen en vingers is minimaal. En de stand van de handen is zeer natuurlijk. Daardoor is het mogelijk om op hoge snelheid voor lange tijd te typen, met een gereduceerde belasting voor handen, polsen en schouders.

Bekijk hier het filmpje van RTL

Campagne voor ondertiteling

Belangrijke informatie over bijvoorbeeld een gezondheidscrisis of oorlogssituatie is snel te vinden via de vele online nieuwskanalen. Maar als je slechthorend of doof bent, is dat helemaal niet zo vanzelfsprekend. Onderzoek toont aan dat minder dan de helft van online nieuwsvideo’s ondertiteld is. Bij het ontbreken van ondertiteling missen mensen die slecht of helemaal niet kunnen horen het nieuws. Alleen RTL Nieuws ondertitelt alle online nieuwsvideo’s.

Heb jij hier ook last van? Laat van je horen.

Met voorbeeldteksten die te vinden zijn op de website knipplak.nl kun je eenvoudig een reactie plaatsen bij de video als ondertiteling ontbreekt, of juist wel is toegevoegd. Met deze actie willen wij nieuwsredacties oproepen om beter na te denken over toegankelijkheid en de betreffende video’s toegankelijk te maken. Meer info: campagne voor ondertiteling

Lees ook:


Publicatiedatum: 14 juli 2022