Gehoor- en evenwichtsproblemen? Hoormij Magazine inspireert, informeert en geeft handvatten!

Onzekerheid over gehoorverlies. Je bent niet de enige. Stan van Kesteren vertelt in Hoormij Magazine #2 dat in mei 2022 verschijnt over zijn zoektocht naar de sleutel tot acceptatie en geluk. Nu inspireert hij anderen, misschien ook jou? Hij geeft tips & tricks voor leven en werken met slechthorendheid. Lees over de parel in het oor van Kim. Met haar ervaringsverhaal attendeert ze mensen op de zeldzame ooraandoening cholesteatoom. En Alonda is de eerste in Nederland met een vestibulair implantaat. Zij kiest er bewust voor om deel te nemen aan wetenschappelijk onderzoek.

Als je te maken hebt met (plotselinge) slechthorendheid, tinnitus of duizeligheid en evenwichtsproblemen is de impact op je leven groot. En het aantal mensen met een gehoor- en evenwichtsaandoening stijgt. De oplossing ligt in voorlichting, preventie en onderzoek. Daarom zet Hoormij·NVVS alles op alles. Bovendien behartigen we jouw belangen bij het ministerie van VWS, zorgverzekeraars, audiciens en audiologen. Mede dankzij jouw hulp kunnen wij hét verschil maken en ons werk voortzetten. 

Hoormij Magazine op de mat

Wil je Hoormij Magazine óók ontvangen? Word lid van Hoormij∙NVVS en je ontvangt het blad vier keer per jaar. Daarmee steun je ook onze organisatie, maar bovenal de mensen met een gehoor- en/of evenwichtsaandoening. Je kunt ook nummers los bestellen.

Ga op zoek naar wat jou uniek maakt

Stan van Kesteren: "Ik ga op mijn werk anders om met mijn slechthorendheid dan voorheen. Te beginnen met openheid. Dat adviseer ik ook anderen: wees open over jouw beperking en vertel wat je helpt, wat je nodig hebt. Onzekerheid is niet fijn, maar geeft je de kans om je verder te ontwikkelen en te groeien. Nu ik mezelf en mijn eigen grenzen beter ken en gebruik maak van de mogelijkheden op het gebied van hoorhulpmiddelen, kan ik mijn eigen potentieel steeds beter benutten. En dat gun ik niet alleen mezelf, maar ook anderen!” 

Leven met slechthorendheid: Tips & Tricks

Stan deelt - naast zijn verhaal - op basis van zijn eigen ervaring en die van slechthorenden in zijn omgeving zijn belangrijkste tips. Via de nieuwsbrief Succesvol Slechthorend deelt hij tips, tricks en inspiratie voor slechthorenden op de werkvloer. Hier vind je een tipje van de sluier. Download de pdf.

Leven en werken met gehoorverlies

Wendelina Timmerman, oprichter van het bureau Hooridee en zelf slechthorend deelt via haar meest recente column opnieuw haar kennis, technieken en strategieën, zodat jij nog beter kan (samen)werken. Dit keer over hoe je kan groeien: van energielek tot energiegever.

Meisje met de parel

‘Meisje met de parel’ is het beroemdste schilderij van Vermeer. Iedereen kent haar en lijkt van haar te houden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de commissie cholesteatoom een kwinkslag maakt naar dit portret om meer bekendheid te genereren voor deze ‘parel’ in het oor. Deze zeldzame ooraandoening verdient aandacht, te meer omdat het vaak te laat wordt opgemerkt en de schade groot is. Zo ook bij Kim Huizinga– ter Haar.

Vestibulair implantaat

Alonda van Toor is de eerste in Nederland met een VCI (vestibulair implantaat). Die stimuleert niet alleen de gehoorzenuw, maar ook de evenwichtszenuw. Als draagster van het DFNA9-gen – waarbij naast je gehoor ook je evenwicht verdwijnt - kiest ze er bewust voor om mee te doen met een medisch wetenschappelijk onderzoek. “In eerste instantie voor mijzelf en in tweede instantie om anderen met gehoor- en evenwichtsproblemen te helpen. Zodat ook zij weer perspectief krijgen in hun leven.”

Gehoorverlies en eenzaamheid

“Ik ga niet meer naar verjaardagen, want ik kan de gesprekken niet meer volgen. Ik voel me dan nog eenzamer dan wanneer ik niet ga,” vertrouwde een klant Beter Horen-audicien Stefan Pas toe. Hij hoort vaker dit soort uitspraken. Genoeg reden voor hem om zich vorig jaar aan te melden voor een onderzoek naar het verband tussen eenzaamheid en gehoorverlies van gemeente Den Haag, Deloitte, Beter Horen en vrijwilligers in wijkcentra.

De noodzaak van een rookmelder

Vanaf 1 juli 2022 zijn rookmelders verplicht op elke woonlaag van ieder woonhuis. Angelo Boer zette zich elf jaar in als beroepskracht, nu is hij actief bij de vrijwillige brandweer. Ook is hij oprichter en BHV-trainer bij Brandbewust: "Het tijdig signaleren van brand- of rookontwikkeling redt letterlijk levens. De brandweer is uiteraard groot voorstander van voldoende rookmelders in huis.” Maar wat als je een gehoorbeperking hebt? 

Verder

Boeiende columns, (kort) nieuws, (voorlichtings)bijeenkomsten en webinars. Houd de agenda in de gaten voor de actuele stand van zaken.Publicatiedatum: 24 mei 2022