Wat doe jij als de wereld je vertelt dat je iets niet (meer) kan?

Fleur van Puijenbroek, nu directeur Impact bij Ctalents, schetst een beeld van de weg die zij aflegt vanaf het moment dat zij plotseling slechthorend wordt. Een verhaal over acceptatie, hoop, en het benutten van je talenten: "Ruim tien jaar heb ik met veel plezier, passie en liefde in de commerciële arbeidsbemiddeling gewerkt. Er was geen dag dat ik met tegenzin naar mijn werk ging, het klopte! Tot in het najaar van 2019 mijn wereld op zijn kop werd gezet."  

Het advies aan mij was om me per direct ziek te melden. Overkwam mij dit? De sociale, extraverte vrouw die ik ben. Een vergadering leiden, discussies voeren en zelfs telefoneren ging niet meer. Zowel op het werk als thuis ontstond het sterke gevoel buitengesloten te zijn. Er niet meer bij te horen, niet meer mee te kunnen doen.

Slechthorendheid betekent meer dan het niet goed kunnen horen van geluid. Het heeft grote invloed gehad op mijn sociale leven, mijn zelfbeeld en mijn gevoel van veiligheid. Gelukkig ben ik iemand die zich niet makkelijk klein laat krijgen. Mentale ondersteuning, een revalidatietraject én zes maanden reizen hielpen om mijzelf weer terug te vinden. Daar was tijd voor nodig. Tijd voor mijzelf, tijd om te rouwen. Want dat is het: rouw. Tijdens deze reis maakte ik de keuze om geen slachtoffer te zijn. Ik voel mij niet ziek, ik ben niet ziek. Ik kan en wil mijn ambitie niet aan de kant zetten. Ik wil gezien en gehoord worden voor mijn talenten en mogelijkheden. Ik geef mijn dromen niet op.

Anderhalf jaar na mijn diagnose ben ik gestart als directeur Impact bij een sociale onderneming: Ctalents. Samen met een fantastisch sterk team creëren wij werkgelegenheid voor mensen met een auditieve en/of visuele beperking. Mensen zoals ikzelf dus. Ruim 70% van de mensen met een auditieve en/of visuele beperking zit zonder werk. Niet omdat zij niet willen of kunnen werken. Nee. Het overgrote deel wil dat juist graag, maar krijgt de kans niet. Dat moet én kan anders!

Het is zo belangrijk om te blijven geloven in jezelf en vast te houden aan je dromen. Want dromen zijn er om na te jagen. Wat doe jij als de wereld je vertelt dat je iets niet (meer) kan?

Fleur van Puijenbroek
Directeur Impact Ctalents
www.ctalents.nl

Publicatiedatum: 31 mei 2022