Evenwichtsproblemen? De BalanceBelt kan uitkomst bieden. Uitproberen kan!

De BalanceBelt (evenwichtsriem) is een idee van hoogleraar Klinische Vestibulogie Herman Kingma van het MUMC+ en Maastricht University, wereldwijd een autoriteit op zijn vakgebied. De riem helpt patiënten met problemen aan het evenwichtsorgaan om beter de balans te bewaren. De BalanceBelt geeft trilsignalen af als je uit balans dreigt te raken. De drager van de riem corrigeert dan automatisch de lichaamshouding. De BalanceBelt is sinds begin juli 2020 commercieel verkrijgbaar. Het is mogelijk dat patiënten de riem uitproberen.

Professor Kingma: "Tijdens mijn consulten op de Vestibulaire Kliniek van het Maastrichts Universitair Medische Centrum (MUMC+) zag ik dat veel patiënten met evenwichtsstoornissen hun plezier in het leven grotendeels verloren hadden. Dit gold met name voor patiënten met een ernstig bilateraal vestibulair verlies (BVL). Patiënten die lijden aan deze aandoening hebben evenwichtsorganen die zeer slecht functioneren of helemaal niet, waardoor ze voortdurend instabiel voelen, alsof ze op het punt staan te vallen. Dit beperkt uiteraard hun vermogen om zelfstandig te lopen en te bewegen. Tevens hebben ze vaak problemen met het goed zien tijdens hoofdbewegingen.
De behandelmogelijkheden voor deze patiënten waren uiterst beperkt, dus ben ik zelf onderzoek begonnen naar mogelijke oplossingen.

Wat hebben evenwichtspatiënten écht nodig?

Ik denk dat het hielp dat ik zo'n brede achtergrond had: mijn directe contact met patiënten tijdens mijn consulten hielp me te begrijpen wat ze echt nodig hadden, terwijl mijn technische achtergrond me de specialistische kennis en contacten gaf om een oplossing te bedenken.
Fysiotherapie was tot nu toe de enige optie voor deze patiënten. Fysiotherapie verbetert de spierkracht en vermindert de angst. Er waren al apparaten met haptische (vibratie) feedback ter ondersteuning van fysiotherapie voor patiënten met een evenwichtsstoornis. Deze apparaten werden echter alleen gebruikt tijdens de fysiotherapie en ondersteunden de patiënten niet in hun dagelijks leven. In feite was een nieuw apparaat nodig dat werkte in het dagelijks leven juist ook tijdens het lopen en staan, continue. Daarom wilde ik een ambulante behandelingsoptie ontwikkelen, zodat patiënten baat konden hebben bij de biofeedback terwijl ze hun dagelijks leven leiden. De ontwikkeling door mijn research team binnen de Universiteit kostte veel tijd en geld. Maar uiteindelijk is het gelukt."  

Hoe werkt de BalanceBelt?

De BalanceBelt wordt als een riem om je middel gedragen over een dun T-shirt of hemd heen. De BalanceBelt bevat 10 kleine trilmotoren, gelijkelijk verdeeld over je middel en een versnellingsmeter. De versnellingsmeter detecteert de richting waar de drager naar kantelt en de trilmotoren geven via trillingen feedback om de drager te waarschuwen voor een lichaamskanteling die tot bijna vallen zou kunnen leiden. Deze zachte trillingen worden onbewust geïnterpreteerd door de hersenen, waardoor de drager zijn of haar houding automatisch aanpast en de balans op deze manier verbeterd wordt. We hebben gevonden dat het belangrijk is dat de patiënt niet op de trillingen gaat letten. Juist niet, want dat zou veel te veel afleiden en zelfs gaan storen. Kingma: "Nee, we hebben juist gevonden dat een heel geringe trilling genoeg is om er voor te zorgen dat de patiënt zich vanzelf stabieler en zekerder voelt."

BalanceBelt uitproberen

"We hebben ook geleerd van onze vele studies, dat je het beste de band gewoon kan uitproberen om uit te vinden of de band echt voor jou werkt. Dus alle patiënten kunnen de band eerst rustig en gratis uitproberen, in het ziekenhuis en thuis, voordat ze eventueel besluiten of ze een band willen aanschaffen. Meer vragen? BalansRiem@gmail.com.

Patiënteninformatie, kosten en vergoedingen

MUMC+ heeft een formulier gemaakt over de wijze waarop je je kunt aanmelden om een BalanceBelt uit te proberen en aan te schaffen. De band wordt gedragen rondom de taille of buik en is geschikt voor een lichaamsomvang van ongeveer 60 tot 125 cm. Als  je een afwijkende maat hebt dan moet je dit duidelijk van te voren bij de verwijzing aangeven. De BalanceBelt is rechtstreeks te koop bij de firma Salesco en kost € 4.000, - inclusief BTW. Je kunt de band daar rechtstreeks zonder medische indicatie aanschaffen. Kijk op: BalanceBelt.net.

Advies: probeer de BalanceBelt uit voor aanschaf 

Wij adviseren je echter om jouw huisarts of specialist eerst te vragen je naar Dr. Van de Berg, KNO-arts en vestibuloloog voor een “Consult BalanceBelt” te verwijzen, zodat de band optimaal aangepast kan worden en je deze eerst kunt uitproberen. Je kunt dan voordat je een band koopt,  nagaan of je baat bij het gebruik hebt. De evenwichtsafdeling van het MUMC heeft een beperkt jaarbudget van de ziektekostenverzekeraars voor een volledige vergoeding van de band voor MUMC-patiënten. Deze vergoeding is eenmalig en kan alleen worden verstrekt op medische indicatie door Dr. Van de Berg en zolang het jaarbudget toereikend is. Je moet daarom zelf zorgen voor een verwijzing van jouw huisarts of specialist gericht aan Dr. Van de Berg, KNO-arts en vestibuloloog met expliciet de vermelding “Consult BalanceBelt”.

Lees ook:

 

Publicatiedatum: 03 september 2020