Is tinnitus te genezen?

Tot op heden bestaat er geen behandeling die voor de grote groep tinnituspatiënten effectief is. Soms kan het spontaan overgaan. De behandelopties hebben een medische, audiologische of psychologische basis. Tinnitus is dus meestal niet te genezen. Het is geen ziekte, maar een fantoomgeluid dat ontstaat in de hersenen doordat haarcellen in het oor beschadigd zijn. Wereldwijd vinden er wetenschappelijke onderzoeken plaats om een remedie te vinden. Er zijn wel behandelingen mogelijk om er beter mee te leren leven. Dat kan in (bijna) alle gevallen. 

Tinnitus kan het gevolg zijn van langdurige blootstelling aan (te veel) lawaai, maar ook van afwijkingen aan het gehoororgaan, de hersenen of het kaakgewricht. Daarnaast komt het voor als bijverschijnsel van andere aandoeningen of ontstaat het als bijwerking van bepaalde medicijnen. Ook stress kan een rol spelen. De KNO-arts kan samen met jou bekijken wat de mogelijkheden zijn.

Zoektocht naar behandeling of medicijn

Doorgaans verergert tinnitus in de loop van de tijd niet. De last die je mogelijk hebt van het geluid, wordt wel beïnvloedt door hoe je je voelt. Acceptatie van, en gewenning aan tinnitus (op eigen kracht, met behulp van behandeltherapieën of via gesprekken met mensen die er ook last van hebben) zijn de belangrijkste factoren die de last op den duur kunnen verminderen.

Zeventien maanden

Toch zijn (of blijven) sommige mensen op zoek naar een remedie. Sander de Kramer die leerde omgaan met zijn tinnitus (na een periode dat radeloosheid de overhand nam) zegt hierover: “Ik heb wel eens ergens gelezen dat acceptatie van een aandoening gemiddeld zeventien maanden duurt. Allerlei fases passeren de revue. Denk maar aan machteloosheid (zo kan ik niet leven), boosheid (waarom ik?) en rouw (ik zou willen dat het nog was zoals vroeger). Aanvankelijk ging ik heel actief op zoek naar de oorzaak. Ik vroeg me af of het lag aan de malariapillen die ik in grote getalen had geslikt of dat het kwam door het vele reizen en het aantal vluchten dat ik had gemaakt. Of door die diepzeeduik die ik had genomen. Maar het heeft geen zin. De geluiden verdwijnen er niet door. Ook het lezen van fora raad ik af. Mijn ervaring is dat mensen elkaar de put in praten en daardoor honderden kilometers afleggen van behandeling naar behandeling in de hoop op een remedie.” Op zoek naar een behandeling? Lees verder.

Wachten op behandeling

Na de gang naar huis- en KNO-arts (die al drie tot vier weken duurt) volgt vaak een verwijzing naar één van de audiologische centra voor verdere diagnostiek en behandeling. Je dus opnieuw te maken krijgen met een lange wachttijd die ook voor de coronacrisis al kon oplopen tot zes maanden of meer. Wie via de audiologische centra probeert te achterhalen waar de wachttijd het kortst is, vindt vaak geen informatie óf de wachttijden zijn aanzienlijk. Dit kan je paniek en machteloosheid als je onzeker bent over de vraag of de tinnitus ooit weer weg gaat en je niet weet wat je eraan kunt doen.

Snel in gesprek?

Wil je in de tussentijd tóch in gesprek? Meld je via info@stichtinghoormij.nl. Wij organiseren onder meer gesprekken met ervaringsdeskundigen met wie je je verhaal kunt delen en tips en adviezen kunt inwinnen. Of bekijk de agenda en schrijf je in.

Tips

Eerste hulp bij oorsuizen

Het boek van Olav Wagenaar: Eerste hulp bij oorsuizen vinden veel tinnituspatiënten een aanrader.

Leren omgaan met tinnitus, het kan!

Hoormij·NVVS geeft handvatten in het proces van de eerste klachten tot er succesvol mee omgaan. Dat kan vaak. 

Lees ook: