Tinnituspatiënten helpen met stress en angst in tijden van Covid-19.

De psycholoog Florian Vogt (University College London Hospitals) trekt paralellen tussen stress en angsten als gevolg van tinnitus én die voortkomen uit Covid-19. Beiden worden als bedreiging gevoeld en roepen vragen op als: ‘wat als het erger wordt’, ‘wat als ik niet in staat ben hiermee om te gaan’, ‘niets is meer leuk’, ‘ik wil dat het ophoudt’ , ‘het heeft alles onderuit gehaald’, ‘het is niet eerlijk’. Al deze vragen die je je bij tinnitus en Covid-19 kunt stellen roepen stress en angst op die een negatieve invloed hebben op ons lichaam en onze geest. De belangstelling gaat alleen nog maar uit naar de bedreigingen: de hele dag volgen we Covid-19 nieuws en luisteren we of de tinnitus erger wordt. Op die manier komen mensen in een vicieuze cirkel van stress, catastrofe en cognitieve starheid die uiteindelijk de tinnitus alleen maar erger maakt. Wat is hieraan te doen?

Volgens Dr. Vogt weten we dat ‘gewenning’ aan tinnitus in tijd gezien - soms duurt dat vijf tot tien jaar - de tinnituslast dragelijker maakt. Volgens hem kunnen we dit proces versnellen door twee ‘tools’:

  1. ontspanning
  2. een poging om anders te denken. 

Ontspanningstechnieken kunnen helpen om de negatieve gevolgen van de ‘vecht of vlucht’ reactie te verminderen. Zij moeten wel regelmatig, als dagelijkse routine, geoefend worden om te werken. Hij noemde met name het oefenen van de ademhaling (buik-ademen) en verwees naar een CD die te koop is in de shop van de British Tinnitus Association.

Hoe kunnen we onze gedachten die stress en angsten veroorzaken de baas?

We kunnen proberen, ook al is dat moeilijk, onze denkwijze te veranderen. Volgens Dr. Vogt kunnen we immers zelf kiezen voor een andere denkwijze. Wat daarbij helpt is dat we ons vragen blijven stellen. Vraag je bijvoorbeeld af, ‘of je sombere gedachten je op dit moment verder helpen’ en bedenk welke alternatieven er zijn. Hij adviseerde om op het heden te focussen, omdat je daar controle over hebt. Zorg ook voor betere referentiepunten om je negatieve perceptie in kaart te brengen. De spreker gaf een voorbeeld van de zilveren medaille winnaar die goud wil, terwijl de winnaar van brons doorgaans tevreden is. Het helpt ook om je zegeningen te tellen. Een ander advies van Dr. Vogt is om je tinnitus zo min mogelijk gedurende de dag te monitoren en niet de hele dag Covid-19 nieuws te volgen. Volgens hem heeft dat geen zin en maakt het de tinnitus alleen maar erger.

> Dit is een samenvatting van één van de lezingen/presentaties die plaatsvond tijdens de online conferentie van de British Tinnitus Association.

Lees ook:


 

Publicatiedatum: 08 oktober 2020