Veel media-aandacht voor tinnitus tijdens Week van het Oorsuizen

Tijdens de Week van het Oorsuizen van 4 tot en met 10 februari 2020 luidde Hoormij.NVVS opnieuw de noodklok met de kernboodschap dat het aantal mensen dat last heeft van tinnitus stijgt. Vooral onder jongeren. Goede voorlichting en preventie zijn meer dan ooit nodig. Dit bericht werd massaal opgepakt door de media. Kranten, magazines en radio- en tv-programma's besteedden er aandacht aan. Zo werd een groot publiek gewaarschuwd door NOS en Nieuwsuur dat het maximaal toegestane geluidsniveau bij concerten en festivals alleen veilig is mét oordoppen en wisten veel bezoekers onze handvatten in leven met tinnitus te vinden.

"Er zijn een heleboel dingen die ik moet laten, helaas", zegt Davy van Eijk tegen Nieuwsuur. Hij lijdt aan oorsuizen. "Het begon met festivals. Daarna ging het eigenlijk steeds verder. Ik ga niet meer wekelijks stappen en vier geen carnaval: drukke feestjes met harde muziek mijd ik liever." Het balletje ging rollen nadat hij zijn verhaal in Hoormij Magazine had verteld.

Regionale, landelijke dagbladen en magazines

Angela wordt gekweld door tinnitus en heeft altijd het geluid van een vliegtuigmotor in haar hoofd vertelt ze in het NoordHollands Dagblad. Ook Robin Hovenier vertelt over hoe hij de ochtend na het ’hardstylefestival’ ontwaakt met een harde piep in zijn oor. „Had ik wel vaker na het uitgaan, maar nu bleef die piep. En een stuk harder. Ik raakte in paniek. Wat is dit?” Het is november 2016. Hij gaat op zoek op internet en vindt van alles over tinnitus. Dat móet het zijn. Een piep, brom, fluit, suis of ander geluid in het hoofd, of in één of beide oren. „Al snel werd duidelijk dat er niks aan te doen is.'

De Telegraaf, Linda, BN deStem, Elsevier Weekblad, Earline magazine, de Nationale Zorggids, Medical Facts, de ZorgkrantVaktijdschrift Hoordetail deelden ervaringsverhalen en achtergrondinformatie. Maar ook ziekenhuizen, zoals Erasmus MC en universiteiten zoals Maastricht University en GGD-instellingen, zoals in Drenthe en Hollands Noorden, berichtten op hun sites.

Radio- en Tv

Robin Hovenier heeft tinnitus en hoort de hele dag een hoge piep en een suis in z'n oren. 'Het is soms om gek van te worden, je wil het uitzetten, maar dat gaat niet. Ik hoor het dag en nacht', vertelt Robin aan Omroep West. Eerder stond hij ook Radio 3FM al te woord. Zij herplaatsten het interview dat zij met hem hadden.

Studente Maxime Le Cotey en Chris van den Dries, voorzitter van de commissie tinnitus en hyperacusis bij Hoormij.NVVS staan in alle vroegte RTV Utrecht te woord. Bij Le Cotey begon het op haar achttiende verjaardag. "Op een feestje in een hele grote schuur en daar heb ik te dicht bij de box gestaan. Toen ik 's avonds wilde gaan slapen hoorde ik het geluid en dat is eigenlijk een paar jaar lang zo gebleven. Het is pure paniek. Want ik dacht dit kan ook wel eens voor altijd zijn."

Omroep Brabant spreekt met de 24-jarige Stefan van den Bosch uit Dongen. Ook hij heeft tinnitus. En wil een belangrijke boodschap overbrengen met zijn film 'Oorwurm'. Een sciencefictionfilm die hij wil maken met crowdfunding.

Tros Radar, Radio 538 en radio NPO1 doen verslag over de week van het oorsuizen. Een ook lokale radiozenders, zoals Limburg1, RTV Maastricht, omroep Brabant, Radio Steunkous, Radio Schouwen Duivenland en stadsomroep Venlo.

Huis aan huis bladen

En ook in de lokale huis-aan-huis bladen was er veel informatie over tinnitus. Denk aan Ons Almere, Ons Gooi, Achterhoek agenda, Loon op Zand Nieuws, Waalwijk Nieuws en Beuningen Nieuws.

Zonder jouw steun kunnen wij niet voor bekendheid en begrip zorgen

Te hebben met tinnitus (oorsuizen) kan een strijd zijn. Met jezelf, voor acceptatie. Met mensen in je omgeving, die niet echt door hebben wat je meemaakt. In het gesprek met artsen bij wie je steeds opnieuw moet uitleggen wat de gevolgen zijn van je aandoening. Het zegt niets over jouw kwaliteiten, maar door bijvoorbeeld vermoeidheid, concentratieproblemen of overprikkeling is het wel van invloed op je functioneren. Hoormij.NVVS begrijpt dat en wil meer mensen laten ervaren wat het is om te leven met een hooraandoening, zodat er begrip ontstaat. Dit kunnen we doen met ervaringsverhalen, video's en bijvoorbeeld een door een speciale bewustwordingsweek. Word donateur of geef éénmalig. Hartelijk bedankt!Publicatiedatum: 13 februari 2020