Tjasse Bruintjes benoemd tot bijzonder hoogleraar voor leerstoel vestibulaire aandoeningen

Professor dr. Tjasse Bruintjes, verbonden aan het Leids Universitair Medisch Centrum, is per 1 augustus 2020 benoemd tot bijzonder hoogleraar voor ‘onderzoek, onderwijs en patiëntenzorg op het gebied van vestibulaire aandoeningen zoals de ziekte van Ménière.’ Deze bijzondere leerstoel valt onder de verantwoordelijkheid van Prof. Van Benthem, eerder werkzaam bij het Apeldoorns Duizeligheidscentrum. Voor de patiënten een mooie ontwikkeling dat naast Apeldoorn en Maastricht nu ook Leiden zich op evenwichtsaandoeningen richt.

De komende jaren wordt het onderzoeksprogramma op het gebied van vestibulaire aandoeningen als de ziekte van Ménière nader geconcretiseerd en uitgevoerd. In dat kader volgen bijeenkomsten met artsen, wetenschappelijk onderzoekers en patiënten en hun naasten om hen te informeren over de meest recente inzichten in de ziekte van Ménière om zodoende een gezamenlijke onderzoek-agenda met hen te ontwikkelen. In samenwerking met het hoofd van de afdeling KNO, prof. dr. P.P.G. van Benthem, doet de bijzonder hoogleraar onderzoek op het gebied van de etiologie van de aandoening, alsmede op het gebied van de evaluatie van diagnostiek en behandeling van vestibulaire aandoeningen.

Verbetering behandeling en nieuwe behandelmogelijkheden ontwikkelen

Het doel is de diagnostiek en behandeling van patiënten met de ziekte van Ménière te verbeteren en nieuwe behandelopties te ontwikkelen en te evalueren. Daarnaast richt de hoogleraar zich onder meer op het geven van onderwijs aan studenten Geneeskunde, op het opleiden van betrokken medisch specialisten en op na- en bijscholing. Tevens geeft Bruintjes leiding aan de sectie Vestibulologie binnen de afdeling KNO.

Fonds

De Stichting het Heinsius-Houbolt fonds (HH-fonds) heeft een bijzondere leerstoel voor de Keel-, Neus- en Oorheelkunde, in het bijzonder de ziekte van Ménière gevestigd bij de afdeling KNO van het LUMC.

Lees ook:

Publicatiedatum: 27 juli 2020