Leven in een draaimolen

"Je denkt écht dat je dood gaat. Je voelt je hondsberoerd en kunt gewoon niet meer recht kijken." Dit zijn de woorden van iemand na een aanval van draaiduizeligheid, kenmerkend voor de ziekte van Ménière. Braakneigingen, lang aanhoudende evenwichtsstoornissen: het hoort er allemaal bij.

Prosper Ménière

De ziekte van Ménière is genoemd naar de Franse arts Prosper Menière (1799-1862). Hij suggereerde dat de Ménière-symptomen worden veroorzaakt door een aandoening van het binnenoor. Sindsdien wordt de ziekte van Ménière een chronische binnenoorziekte genoemd.

Duizeligheid, gehoorverlies en tinnitus

De ziekte van Ménière wordt gekenmerkt door 3 symptomen:

  1. Aanvallen van draaiduizelingen
    De duizeligheidsaanval - het meest kenmerkend voor deze chronische ziekte – overvalt iedereen. Iemand die al langer Ménière heeft, voelt een aanval vaak aankomen door een verhoogd drukgevoel in het oor. Wie een Ménière-aanval krijgt is nauwelijks in staat om iets anders te doen dan in bed liggen en wachten tot de aanval over gaat. Een aanval gaat vaak gepaard met braken, zweten, nystagmus (wiebel- en trilogen) en diarree. Soms is er sprake van een cluster van aanvallen, waarna er weer een periode van rust kan aanbreken. Sommigen krijgen in hun hele leven maar enkele aanvallen van duizeligheid. Anderen hebben periodes waarin ze een aantal aanvallen per week te verduren hebben, afgewisseld door maanden of jaren van rust.
  2. Wisselend gehoorverlies
    Dit symptoom komt aanvankelijk wisselend voor, later permanent.
  3. Tinnitus (oorsuizen)
    Het horen van geluiden die er niet zijn.

Oorzaak onbekend

Helaas is de oorzaak van de ziekte van Ménière niet bekend en dus is er nog geen genezing mogelijk. Er zijn wel medicijnen beschikbaar om de misselijkheid en het braken tijdens een duizeligheidsaanval te verlichten. Er bestaat geen effectief medicijn om een aanval te voorkomen. Bij zeer heftige duizeligheidsaanvallen kan in overleg met een kno-arts eventueel gekozen worden voor behandeling met intratympanale dexamethason of gentamycine. Ook kan in zeldzame situaties een operatie worden gedaan. Voor het omgaan met tinnitus bestaan verschillende behandelingen. Het gehoorverlies kan deels worden gecompenseerd met hoorhulpmiddelen.