Tinnitus neemt toe - vooral onder jongeren

Tinnitus neemt toe. VeiligheidNL, Hoormij∙NVVS en hoor-experts uiten hun zorgen over het toenemende aantal jongeren met gehoorschade. Daarmee is de discussie over het geluidsniveau op festivals weer opgelaaid. In 2018 sloot toenmalig staatssecretaris Paul Blokhuis een convenant hierover met de sector. Daarin zijn afspraken gemaakt over onder meer een maximaal geluidsniveau van 103 decibel. Dat is wel mét oordoppen in! Maar dat weet niet iedereen. Ook het structurele gebruik van headphones en Earpods kan leiden tot een vloedgolf aan nieuwe patiënten.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stelt dat de helft van de jongeren in de leeftijd van 12 tot 35 jaar zich met regelmaat in schadelijke luistersituaties bevindt. Ook de GGD constateert dat er in Nederland jaarlijks duizenden jongeren bijkomen met ernstige gehoorproblemen, zoals tinnitus. Wil Verschoor van patiëntenorganisatie Hoormij∙NVVS: "Uit onderzoek blijft dat de helft van het festivalpubliek oordoppen in heeft, dat is de helft te weinig. Wie dat niet doet, kan acute gehoorschade oplopen en daar zit onze collectieve frustratie. De patiëntenorganisatie het ministerie al gevraagd om een aanpassing van het convenant.

Oordoppen (niet) sexy

De evenementensector heeft een belangrijke rol in het voorkomen van gehoorschade, maar de verantwoordelijkheid ligt bij de bezoeker zelf. Het promoten van jaarlijkse gehoortest en veel meer voorlichting op scholen en festivals. We moeten af van het idee dat een oordop niet sexy is. Het moet juist een middel zijn om van muziek te blijven genieten. Volgende feestje in zicht? Bestel hier je muziekdoppen.

Jaarlijkse gehoortest

Kenniscentrum VeiligheidNL deelt de zorgen van experts en is voorstander van gehoortesten. Uit onderzoek van het Erasmus MC blijkt dat 14% van kinderen tussen de 9 en 11 jaar gehoorschade heeft. Het zou noodzakelijk zijn om via jaarlijkse testen het gehoor van basisschoolkinderen te checken. De Gezondheidsraad is om advies gevraagd door het ministerie. Een antwoord hierop wordt in het najaar van 2022 verwacht. Bewustwording over het volume via headphones en Earpods is van groot belang. 85 decibel is de max, door een volumebegrenzer op je apparaat is dit te beïnvloeden.

Inzamelingsactie

Mede het interview van Hoormij∙NVVS aan het Algemeen Dagblad zorgde ervoor dat ook andere media opnieuw aandacht besteedden aan preventie en voorlichting om gehoorschade te voorkomen. Wil je dat wij dat blijven doen? Steun onze patiëntenorganisatie. Dat kan al (éénmalig) met 5 euro. De oplossing ligt in voorlichting, preventie en onderzoek. Mede dankzij jouw hulp kunnen wij hét verschil maken. Help ons tinnitus te voorkomen!

In de media

Door landelijke en regionale aandacht voor mensen met tinnitus laaien discussies opnieuw op, komen gesprekken op gang en brengen we verandering teweeg:

Lees ook:

Publicatiedatum: 31 augustus 2022