Slechthorend en uit eten gaan? Tips van een hoorcoach

Onlangs zag de partner van een slechthorende man, de foto op de Facebookpagina Marja de Kinderen - hoorcoach en oprichter van Slechthorend Amsterdam - van een etentje ter ere van het slagen van hun zoon voor zijn bacheloropleiding. Marja: "Zij dacht dat ik alleen uit beleefdheid was meegegaan, omdat haar ervaring is dat haar man niet met haar mee kan vanwege zijn slechthorendheid. Ik ga regelmatig uit eten en deel daarom een aantal tips over hoe je dit voor jezelf comfortabel kunt maken."

Marja is een onafhankelijke ervaringsdeskundige Hoorcoach: Toen ik ruim 10 jaar geleden slechthorend werd, liet ik dit mijn dagelijkse leven niet beperken. Sterker nog, het werd de motor achter mijn loopbaanswitch om naast projectmanager, Hoorcoach te worden. Ik begeleid mensen bij het omgaan met gehoorverlies en informeer organisaties daarover en over de impact ervan op werken en leven in Amsterdam." Inmiddels heeft ze een cochleair implantaat (CI). Als Hoorcoach heeft ze haar eigen CI-traject in beeld gebracht. Het traject naar een cochleair implantaat (CI) bestaat uit drie fasen: het voortraject, de operatie en de revalidatie.

De tips van Marja:

  • Uit eten gaan op een rustig terras en zonder veel omgevingslawaai is top;
  • Kies als je binnen eet je restaurant uit op niet te veel drukte, goed licht en redelijke akoestiek;
  • Vraag, als de muziek aanstaat, of deze zachter mag of nog liever uit mag zolang jij er bent;
  • Gebruik je soloapparatuur als je die hebt;
  • Gebruik waar nodig een spraak naar tekst app op je mobiele telefoon;

Wil je ook verkennen hoe je het beste een restaurant kan bezoeken? Marja de Kinderen denkt graag met je mee. Je kunt een coachingsafspraak met haar maken om te kijken hoe je nog wel samen uit eten kunt.

Lees ook:

Publicatiedatum: 31 augustus 2021