Openhartig, vol humor en waargebeurd: Doof!

In Nederland wonen 1,5 miljoen doven en slechthorenden. Recent verscheen Doof!, dat het verhaal vertelt van hoe Manon Spierenburg erachter kwam dat zij bij deze groep hoorde. Ze laat op prachtige wijze zien hoe haar slechte gehoor zolang verborgen bleef, ook voor haarzelf. Doof! is hilarisch, pijnlijk en nog waargebeurd ook. 

Manon is een licht neurotische scenarioschrijver. Ze is de afgelopen jaren behoorlijk doof geworden, maar had dat lange tijd niet in de gaten. Steeds vaker verlopen sociale gelegenheden stroef, is het weer eens nodig om excuses te maken, omdat ze iets niet goed begrepen heeft. Haar dochter Evi snapt inmiddels dat roepen om papa meer effect heeft dan roepen om mama, en praat op school drie keer harder dan haar klasgenootjes. Ook Willem, de stoere herder, past zich aan de situatie aan en vangt steken op die Manon laat vallen. Hij is een super nanny voor Evi en redt haar van aanstormende auto’s en van de verdrinkingsdood. Manon wijt de chaos aan stress en de neiging van andere mensen om overal een puinhoop van te maken. Tot op een dag haar man opmerkt: ‘Jij verstaat gewoon niemand meer als het donker wordt.’ Kwartjes beginnen te vallen en een zoektocht begint. Naar oplossingen, naar genezing, naar acceptatie. Het is de liefde voor haar dochter die Manon uiteindelijk over de streep trekt om ‘uit de kast te komen’ over ‘dat doof’.

Bestellen

Doof! is een zeldzaam grappig boek vol zelfspot over een wereld die volledig ingericht is op horenden, maar waarin ook noise cancelling headphones niet aan te slepen zijn. Over het missen van muziek maar vooral over de schoonheid van stilte. Te bestellen via Bol.com of zoek een boekhandel bij jou in de buurt.

Over de auteur

Manon Spierenburg (1968) is schrijfster en scenarist. Na haar studie Nederlandse Taal- en Letterkunde ging ze scenario’s schrijven, voor o.a. Goede Tijden, Slechte Tijden, Rozengeur & Wodka Lime en Floor Faber. Inmiddels heeft ze tien boeken op haar naam staan, waaronder de kinderserie De vier van Westwijk. In de Volkskrant schreef ze veelgelezen columns over ‘dat doof’. Momenteel schrijft ze mee aan de verfilming van Doof!

Andere boeken:

Publicatiedatum: 03 november 2022