Leven met slechthorendheid - het persoonlijke verhaal van een voormalig beroepsofficier

In 'Leven met slechthorendheid - Van actief beroepsofficier naar vrijwilliger bij een patiëntenorganisatie' vertelt Willem Dekker uit Zoetermeer het persoonlijke verhaal van een militair die kort voor zijn pensioen nog wordt afgekeurd vanwege zijn slechte gehoor. In het boek legt hij uit wat de impact van zijn slechthorendheid is op persoonlijk, sociaal en maatschappelijk vlak. Dit is een boek voor de 1,3 miljoen slechthorenden in Nederland, voor iedereen die iemand kent met een hooraandoening, en voor de mensen die als vrijwilliger actief zijn in een patiëntenorganisaties. Kortom: een boek dat heel veel mensen moeten lezen. Het is uitgegeven door BoekScout.

Directeur Wil Verschoor van Hoormij∙NVVS - de patiëntenorganisatie in kwestie: " Dit is een boek voor de 1,3 miljoen slechthorenden in Nederland, voor iedereen die iemand kent met een hooraandoening, en voor de mensen die als vrijwilliger actief zijn in een patiëntenorganisaties. Kortom: een boek dat heel veel mensen moeten lezen. Wat ik vooral aangrijpend vind in het boek van Willem zijn de dagelijkse voorbeelden die hij beschrijft. Daaruit blijkt hoeveel beperkingen en frustraties slechthorendheid met zich mee kan brengen. Van de nare reactie van de caissière in de supermarkt tot het vermijden van feestjes of het moeten opgeven van de uitjes met een hechte vriendengroep. Daarnaast geeft het boek heel goed weer wat een patiëntenorganisatie doet en hoe belangrijk de ervaring van ervaringsdeskundige vrijwilligers is."

Over het boek

Dit is het persoonlijke verhaal van een militair die vanwege zijn slechte gehoor kort voor zijn pensioen wordt afgekeurd voor het uitvoeren van operationele taken. Vanaf dat moment stort hij zich als vrijwilliger op de belangenbehartiging voor zijn slechthorende lotgenoten. Hij geeft een inkijk in het werk bij een patiëntenvereniging. Activiteiten als voorlichting, belangenbehartiging en lotgenotencontact worden belicht. Aan de hand van zijn eigen ervaringen beschrijft hij wat slechthorendheid is en wat de gevolgen hiervan zijn op persoonlijk, sociaal en maatschappelijk vlak. De auteur zegt gefrustreerd te zijn, omdat hij aan zijn omgeving niet duidelijk kan maken wat ernstige slechthorendheid voor hem betekent. Wie dit verhaal leest, zal tot de conclusie komen dat het zelden zo goed is uitgelegd. Voor de anderhalf miljoen Nederlanders met een hooraandoening is dit boek een steun, voor hun omgeving een openbaring.

Willem Dekker (beeld links) is een gepensioneerd landmacht kolonel. Tegenwoordig houdt hij zich vooral bezig met belangenbehartiging voor slechthorenden, het geven van spionage rondleidingen in Den Haag en met het schrijven van boeken. Hij is zeer slechthorend en actief betrokken bij de patiëntenvereniging voor slechthorenden. Eerder publiceerde hij boeken over spionage, een stuk familiegeschiedenis uit de Tweede Wereldoorlog en over de liefdadigheidsstichting Poco a Poco.

Bestellen

Het boek Leven met slechthorendheid - Van actief beroepsofficier naar vrijwilliger bij een patiëntenorganisatie is verkrijgbaar via Boekscout en kost € 21,50 of bestel het via Bol.com

Lees ook

Publicatiedatum: 11 mei 2021