Mindfulness voor tinnituspatiënten: ervaringen en voordelen op lange termijn

Als je opstaat met een gevoel van angst, stress of irritatie doordat je tinnitus hebt, dan wil dat nog niet zeggen dat de rest van je dag, week, maand, jaar, of zelfs de rest van je hele leven is verpest. Mindfulness kan je helpen om je tinnitus los te koppelen van deze gevoelens. Hoe? Door je er anders naar te laten kijken. Het moment van opstaan is wat het is, een moment. Dr. Elizabeth Marks, werkzaam aan de Universiteit van Bath, doet hier onderzoek naar.

Zij komt tot de conclusie dat MBCT ‘Mindfulness Based Cognitive Therapy for tinnitus’ werkt om ermee te leren leven, zelfs op een langere termijn. Als je mindfulness regelmatig beoefent, worden gevoelens van stress over de tinnitus minder, omdat je leert je focus te verleggen. Je leert je het als het ware toe te laten, zodat je er niet meer tegen hoeft te vechten. Op deze manier verschuift de energie die je in tinnitus steekt naar de focus op  'leef je leven en leef in het nu'. 

Mindset

Veel tinnitus-patiënten hebben langdurige stress doorstaan. Mindfulness helpt om deze stress te verminderen en het gevoel van welzijn te verbeteren. Samen met gespecialiseerde docenten ontwikkel je nieuwe vaardigheden in een groep waarin je je ervaringen kunt delen en je de tinnituslast in een ander perspectief leert plaatsen. Het kan helpen bij het acceptatieproces. Het geneest je tinnitus niet. Het brein krijgt door mindfulness een andere ‘mindset’ die zelfs tot jaren later nog kan doorwerken. Hierdoor verbetert de kwaliteit van leven met tinnitus. Ook verbetert het de slaapkwaliteit. Tinnitus kan zo overweldigend zijn, dat je het perspectief verliest op het leven. Door een andere relatie te leren hebben met tinnitus en het niet meer het middelpunt van je leven te laten zijn, is het mogelijk om op een vriendelijke manier de negatieve focus erop te laten verdwijnen. Hopelijk een uitnodiging is om mindfulness zelf te gaan ervaren. 

> Dit is een samenvatting, gemaakt door de commissie tinnitus & hyperacusis van Hoormij∙NVVS, van één van de lezingen/presentaties die plaatsvond tijdens de online conferentie van de British Tinnitus Association.

Lees ook:

Publicatiedatum: 28 oktober 2020