Meer vrouwen melden zich na media-aandacht: cholesteatoom na zwangerschap

Linda. besteedt aandacht aan het verhaal van Janneke Roozen. Zij kreeg vier keer te maken met de verwoestende gevolgen van cholesteatoom, twee keer na haar zwangerschap. Ze is niet de enige, want ook Kim Huizinga en Esmé Strijdhorst hadden eenzelfde ervaring. Inmiddels melden - door de media-aandacht in Linda en het Algemeen Dagblad - steeds meer vrouwen zich bij Hoormij∙NVVS met soortgelijke verhalen. Ben (of was) jij in verwachting en kreeg je last van gehoorklachten? Denk aan gehoorverlies, duizeligheid, een loopoor of druk op het oor. Of kreeg je de diagnose cholesteatoom? Hoormij∙NVVS komt graag met je in contact.

Stuur een mail naar cholesteatoom@stichtinghoormij.nl met in het kort je verhaal. Hoe meer vrouwen zich melden hoe meer kans er is dat er onderzoek naar gedaan wordt!

Esmé Strijdhorst kreeg na de bevalling van haar dochter weer last van cholesteatoom vertelt ze in Algemeen Dagblad.

Ze hoorde slecht, geluiden klonken alsof ze van onder water kwamen. Maar na twee operaties leek voor Esmé de kous af. Tot haar dochter werd geboren en de gehoorklachten weer opspeelden. Toeval? Nee, volgens de Woerdense, die meer onderzoek wil.

Een mooi resultaat van ons persbericht.

Van 1 tot en met 31 maart is het Cholesteatoma Awareness Month en vragen we extra aandacht voor deze aandoening.

De aanmaak van oestrogeen tijdens de zwangerschap lijkt een aanjager te zijn voor cholesteatoom. Dr. Fleur ten Tije, betrokken bij de commissie cholesteatoom van Hoormij∙NVVS: “Onderzoekers zagen dat bij vrouwen de oestrogeeneiwitten in sterke mate aanwezig waren, in tegenstelling tot mannen. Hierdoor hebben ze het vermoeden dat bij zwangerschap de celdeling versneld plaatsvindt en de (bij cholesteatoom) al op hol geslagen huidcellen nog sneller groeien.

Duizend keer meer oestrogeen

In de eerste fase van de zwangerschap wordt zo’n duizend keer meer oestrogeen aangemaakt als ervoor, om vervolgens af te vlakken. Net voor de bevalling krijgt oestrogeen opnieuw de overhand. Vrouwen krijgen dus eigenlijk twee keer een boost. De gedachte dat de zwangerschap en de productie van oestrogeen van invloed is op het cholesteatoom lijkt niet zo gek. Voor vrouwen met gehoorproblematiek of een verleden met cholesteatoom een moment om alert te zijn.

Drie vrouwen trekken aan de bel > Lees verder

Lees ook:

Publicatiedatum: 06 maart 2023