Leren spraakafzien met een nieuw digitaal oefenprogramma

Om slechthorende mensen te ondersteunen hebben Caroline van Daelen en Paula Hettinga, beiden logopedist, de website spraakafzienoefenen.nl ontwikkeld. Spraakafzien is 'zien' wat iemand zegt. Aan de mondbewegingen en mimiek van degene die spreekt, kun je grotendeels zien wat er gezegd wordt. Spraakafzien is voor slechthorenden een ondersteuning bij het verstaan.Door te leren spraakafzien kunnen slechthorenden en (plots- en laat-) doven weer beter deelnemen aan een gesprek.

Het idee is ontstaan vanuit de praktijk. Beide logopedisten geven, ieder vanuit hun eigen logopediepraktijk, trainingen spraakafzien. Zij kregen vaak de vraag of er ook iets was om de lessen thuis zelfstandig te kunnen herhalen. Dat was de aanleiding voor het ontwikkelen van een digitaal oefenprogramma waarmee spraakafzien zelfstandig en op elk gewenst tijdstip te oefenen is. Dankzij financiële steun van de fondsen Handicap.nl en het Innovatiefonds Zorgverzekeraars is het digitaal oefenprogramma Spraakafzien gerealiseerd. Het is een uitgebreid oefenprogramma. In 12 lessen vind je 1200 oefeningen met filmpjes, oplopend in moeilijkheidsgraad. De vooruitgang is steeds terug te zien in scores per oefening.

Paula en Caroline raden aan om het digitale oefenprogramma te combineren met een training bij een logopedist die ervaring heeft met het geven van spraakafzien. Bij een logopedist krijg je begeleiding; krijg je een training op maat, is er ruimte voor uitleg en worden communicatietips gegeven.

Kijk op Spraakafzien Oefenen

Relevante linksPublicatiedatum: 02 juli 2019