Hoe je slechthorenden kunt helpen in tijden van Corona

Heb je je wel eens afgevraagd hoe toegankelijk de gedragsregels tijdens deze corona-crisis zijn voor je slechthorende medemens? Anderhalve meter afstand en vanaf 1 juni 2020 zijn mondkapjes verplicht in het openbaar vervoer. Dat blijft voorlopig het advies in verband met de corona-maatregelen. Maar heb je je wel eens afgevraagd hoe ingewikkeld dat is voor slechthorenden? Anderhalve meter is vaak de afstand waarop een hoortoestel niet meer werkt. Bij het dragen van een mondkapje is het mondbeeld niet zichtbaar en is liplezen - en dus communicatie - onmogelijk. Ook de introductie van spatschermen en de afscheidingen van plexiglas bemoeilijken het voeren van een gesprek. Vergelijk het maar met communiceren onder water terwijl je duikbril draagt. Dat is lastig. Hoormij∙NVVS vraagt om meer bewustwording en begrip.

Tips in de omgang met slechthorende mensen

> Wees je bewust van het feit dat 1,5 afstand het verstaan voor een slechthorende bemoeilijkt.


> Draag een transparant mondkapje.

Maak het je slechthorende medemens wat gemakkelijker en maak gebruik van een doorzichtig mondkapje. Dan is je mondbeeld beter zichtbaar, blijft liplezen mogelijk en is je mimiek beter te zien. Er zijn al diverse initiatieven bekend:

> Wees je ervan bewust dat spatschermen en (plexiglas) afscheidingen, bij supermarkten, in winkels en bij instellingen het verstaan bemoeilijkt. 

Voor de slechthorende geldt het advies om op 1,5 meter afstand te vragen om een duidelijke herhaling.


> Weet hoe iemand met een gehooraandoening zich kenbaar kan maken. Wees alert en herken het Limited Hearing symbool.

Limited Hearing (Beperkt Horen) is een productlijn waarmee jij aan anderen kunt laten zien dat je slechthorend of (plots)doof bent. Op alle producten staat het Limited Hearing-symbool: een blauw oor op een gele achtergrond met een rood gestippeld kruis. Dit kruis laat de mate van gehoorverlies open. Het bordje is daardoor zowel geschikt voor slechthorenden als voor (plots)doven. Er zijn stickers in omloop die dat aangeven; er is ook een vignet van textiel op een eigen mondkapje te plaatsen.

Communicatieadvies voor zorgprofessionals

Ziekenhuizen zijn publieke ruimtes waar het belangrijk is dat de zorg goed toegankelijk is voor iedereen, ook voor doven en slechthorenden.Echter kunnen doven en slechthorenden in deze coronatijd niet meer zomaar een tolk Nederlandse gebarentaal of een schrijftolk meenemen naar het ziekenhuis. Doktoren moeten werken met een mondkapje op en handschoenen aan, en soms met een compleet beschermend pak. Dit maakt het communiceren met doven en slechthorenden nog lastiger. Dit kan voor een onveilig gevoel zorgen bij deze patiënten.


Lees ook:

Publicatiedatum: 15 mei 2020