Relevante info voor mensen met een gehoor- en/of evenwichtsaandoening - Coronavirus
Het coronavirus (covid-19) is van grote invloed op onze samenleving. Hoormij∙NVVS vindt het belangrijk dat we elkaar helpen en we ons houden aan de voorzorgsmaatregelen van RIVM. Om die reden zijn alle bijeenkomsten tot en met 1 juni 2020 geannuleerd of vinden in een andere vorm plaats. Houd de agenda in de gaten voor de meest actuele informatie. Daarnaast willen we benadrukken dat het belangrijk is om in beweging te blijven en op een veilige manier contact met elkaar te houden. Hier vind je informatie, tips en antwoorden op veel gestelde vragen.
Betrouwbare en toegankelijke informatie
Niet alles wat je hoort en leest is waar. Ga af op betrouwbare informatie en check de bron. Ieder(in) maakte een overzicht naar toegankelijke en begrijpelijke informatie over corona en corona-maatregelen. Ook FODOK-FOSS zette één en ander op een rijtje.
Anderhalve meter samenleving voor mensen met een auditieve beperking
Tips en aandachtspunten vanuit patiëntenorganisaties:
- Realiseer je dat op anderhalve meter niet iedereen goed kan horen
- Draag waar mogelijk een doorzichtig mondkapje of spatscherm
- Leer communiceren door een plexiglas scherm
- Leer specifieke gebaren of ondersteun je woorden bewust met gebaren
- Gebruik speech-to-text apps of tik kernwoorden in op tablet of telefoon
- Zeg of laat zien dat je een auditieve beperking hebt.
In het artikel 'Hoe je slechthorenden kunt helpen in tijden van Corona' vind je meer informatie over het bestellen of zelf maken van transparante mondkapjes. Ook het bericht 'De anderhalve meter samenleving voor mensen met een auditieve beperking' bevat adviezen en tips.
Audiciens open met strikte voorwaarden
De belangrijkste boodschap is dat de meeste audiciens bereikbaar zijn voor reparatie en controle van mogelijk defecte gehoorapparaten binnen de richtlijnen van de RIVM. Het advies is om in geval van problemen telefonisch een afspraak te maken met je audicien en/of de website van de audicien te raadplegen. De audicien zal je dan informeren of en wanneer je mogelijk geholpen kunt worden. Het kan zijn dat individuele audiciens niet open zijn. Meer info:
de Kwaliteitsaudiciens en
NVAB.
#Coronahulp
Veel mensen bieden hun hulp aan op het internet via de hashtag #coronahulp. Fantastisch om te zien dat we elkaar in deze tijden een hart onder de riem steken. Belangrijk, zeker voor mensen die kwetsbaar zijn. Kun jij wel wat extra hulp gebruiken? Of het nou gaat om boodschappen doen, een wasje draaien, medicijnen ophalen bij de apotheek, of gewoon simpelweg wat gezelschap (op veilige afstand). Schroom dan niet en vraag hulp, anderen helpen je graag! Hieronder vind je een aantal organisaties en initiatieven waar jij terecht kunt:
Rode Kruis Hulplijn - T 070 44 55 888
Het Rode Kruis heeft een hulplijn geopend om te praten over je zorgen. Ook krijg je advies over jouw specifieke situatie. Wanneer dat nodig is, verwijst het Rode Kruis je door naar de juiste hulp, zodat jouw zorgen weggenomen worden. Maandag t/m vrijdag te bereiken tussen 09:00 en 17.00 uur. Speciaal voor dove en slechthorende mensen: naast de Rode Kruis Hulplijn kun je ook via WhatsApp een berichtje sturen via M 06 57 81 34 99.
Bewegen is gezond
Blijf bewegen. Probeer, als het lukt, iedere dag te bewegen of een wandeling te maken. Heb je te maken met een evenwichtsaandoening of duizeligheidsklachten? Dan zijn
deze oefeningen, gebaseerd op die van van Cawthorne Cooksey een aanrader.
Tips om te tolken op afstand
Als gevolg van de corona-maatregelen zitten nu veel tolken thuis zonder tolkopdrachten. Van alle kanten krijgt Wouter Bolier bezorgde signalen en vragen om tips. Als voormalig projectmedewerker voor het project Kwaliteitscriteria Teletolk en voormalig projectleider van de Tolkkeuzehulp voelde hij zich geroepen om hier iets mee te doen in deze uitzonderlijke tijden. Daarom heeft hij '
een twitterdraadje' gemaakt met de belangrijkste concrete tips en contextinformatie op een rijtje. Meer info:
tolken op afstand.
Zet je medische gegevens op een rijtje
We adviseren je om je medische gegevens op een rijtje te zetten en bij de hand te houden indien nodig. Voor het geval dat je ziek wordt. En beschrijf dan ook kort wat er met je gebeurt als je bijvoorbeeld een draaiduizeligheidsaanval krijgt, zoals bij Ménière, vestibulaire migraine of DFNA9. Als je hoortoestellen draagt, is dat ook belangrijke informatie om te noteren. En doe het briefje in een plastic hoesje dat schoongemaakt kan worden, of lamineer het. Dan kan het mee als je onverhoopt opgenomen moet worden.
Communiceren met zorgverleners - Intensive Care
Als je slechthorend of doof bent is de communicatie met zorgverleners niet altijd vanzelfsprekend. Denk bijvoorbeeld aan een ziekenhuisopname. Je kunt zelf (of je naasten) een aantal afspraken maken om de communicatie vlot(ter) te laten verlopen. De volgende tips kunnen daarbij helpen.
Hoorhulpmiddelen
Hoorinfotheek biedt duidelijke filmpjes over (aanvullende) hoorhulpmiddelen die er op de markt zijn, waar je ze voor kunt gebruiken en hoe je ze kunt aanschaffen. Denk aan beter kunnen telefoneren en het verstaan van de televisie.
RIVM
Meer lezen over het coronavirus? Op de site van het
RIVM vind je nog meer antwoorden. Maar je kunt ook terecht bij de Rijksoverheid, of bellen met het publieksinformatienummer 0800 - 1351 (tussen 08:00 en 20:00 uur).
Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over gehoor- en evenwichtsaandoeningen. Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Uitgelicht
Onder 'Uitgelicht' vind je alle actuele berichten gerelateerd aan het corona-virus en van toepassingen op mensen met een gehoor- en/of evenwichtsaandoening.