Hinderlijk geluid op de werkvloer schaadt werknemers

Voor het ZonMW-project Prikkelreductie ondervroeg en informeerde projectleider Judith Veen 172 werknemers van het Jeroen Bosch Ziekenhuis over hun beleving van geluid op de werkvloer, de mentale impact ervan en mogelijke oplossingen.

Iets minder dan 70% gaf aan hinder te ervaren door afleidende en storende geluiden op het werk. En ruim 65% had mentale klachten zoals vermoeidheid, chagrijnigheid en stress. Opvallend was de uitkomst dat gemiddeld 8% van medewerkers aangaf minder goed te horen. Dit was niet bekend bij manager of collega’s. Veelzeggende cijfers. Dat vraagt toch om ingrijpen? Zeker als je bedenkt dat hinderlijk geluid kan leiden tot ziekteverzuim en wel tot 9% verlies aan arbeidsproductiviteit.

Zicht op de knelpunten

Door de camera die Judith inzette om te meten waar het hinderlijke geluid vandaan kwam, bleek al snel dat de grootste boosdoener de ‘buizenpost’ was, het transportsysteem voor medicijnen en bloedmonsters. ‘Een bak met herrie’, aldus een unithoofd. Elke buis komt aan met een klap van 80 decibel: dat is het geluid van een motor of een hard huilende baby. Een andere uitkomst gaat over de teampost, de centrale plek waar onder andere de overdracht plaatsvindt. Ook hier hebben de medewerkers last van het geluid. Geen wonder: printers, de koffie automaat en de dweilmachine produceren nogal wat decibellen en dan zijn er ook nog eens zes deuren die regelmatig open en dicht gaan, bijvoorbeeld omdat collega’s zo de kortste weg nemen naar de voorraadkast. Tot zover de knelpunten.

Oplossingen

De kortste klap zou het verplaatsen van de buizenpost kunnen zijn of de kast ombouwen, maar dat is niet eenvoudig en wordt onderzocht. Het unithoofd heeft al geregeld dat de dweilmachine een uurtje later begint, als de overdracht voorbij is. En verder? Dan wordt het wel wat moeilijker. Want dan gaat het om elkaar aanspreken op elders gaan bellen of overleggen en niet meer de kortste weg nemen naar de voorraadkast. Maar het goede nieuws is dat veel mensen willen meewerken. Omdat ze er last van hebben en omdat de cijfers van verzuim, vermoeidheid en lagere productiviteit voor zich spreken.

Resultaten van dit Hoormij·NVVS-project?

  • Vier afdelingen ontvingen praktische adviezen over prikkelreductie.
  • Deelnemers zijn zich bewust van hinderlijk geluid op de werkvloer en hoe daar actie op te ondernemen is. Ook zijn ze geïnformeerd over de impact van slechthorendheid op werk.
  • De managers zijn ondersteund om prikkelreductie te faciliteren op hun afdeling.
  • Het management krijgt ondersteuning van P&O (ARBO dienst) om overmatige prikkels op de afdeling en bij medewerkers tijdig te herkennen en de juiste vervolgstappen te kunnen zetten.

Medewerkers van het Jeroen Bosch ziekenhuis vertellen over hun ervaringen.

Dit project krijgt een vervolg met het programma Hoe hoort het op de werkvloer. Een samenwerking tussen de Nederlandse vereniging van bedrijfs- en verzekeringsartsen, de vereniging van audiciens, Hoormij∙NVVS en Heart2Hear. Instituut GAK financiert.

ZonMw stimuleert en financiert gezondheidsonderzoek en stimuleert het gebruik van de ontwikkelde kennis op het gebied van de gezondheidszorg. Het gaat daarbij om nieuwe ontwikkelingen in de zorg en de bruikbaarheid daarvan voor de praktijk. ZonMW heeft hiervoor diverse subsidieprogramma's.

Lees ook:

Publicatiedatum: 05 december 2023