Gehoorverlies en kleur bekennen

Wendelina Timmerman, oprichter van het bureau Hooridee en zelf slechthorend, deelt via haar meest recente column opnieuw haar kennis, technieken en strategieën, zodat jij nog beter kan (samen)werken. Dit keer de ervaring van Abelina en de wijze waarop zij kleur bekent als het gaat om haar gehoorverlies.

Tekst: Wendelina Timmerman

Abelina is interieurarchitect. Zij is een veelgevraagd expert op het gebied van kleurgebruik. In haar werk staan tinten en tonen centraal. “Maar als het gaat om kleur geven aan mijn gehoorverlies, dat is een heel ander verhaal”, vertelt ze. “Ik zou kleur willen geven en kleur willen bekennen”, zegt ze.

Kleur aan hoorhulpmiddelen

Zo vindt ze de kleur van haar hoorapparaten ontiegelijk saai. Als ik laat zien welke spetterende stickers en sieraden er zijn om hoortoestellen op te pimpen is ze verrast. “Deze fantastische stickers kunnen direct een verschil maken” zegt ze. Ik stel voor dat ze op onderzoek gaat om letterlijk kleur te geven aan alle accessoires voor haar gehoor. “Ik ben blij verrast. Het is zo goed voor mij om mooie materialen te kiezen en er mijn smaak en vrolijkheid aan te verbinden”, zegt Abelina na een paar weken. Ze heeft nu een extravagant tasje om haar hoortoestellen in te bewaren. Alle snoeren die zij nodig heeft voor het opladen gaan mee in een kleurrijke hoes. Voor de slangetjes tussen haar oorstukjes en haar gehoorapparaten kiest zij af en toe groen of knalblauw.

Kleur bekennen ten aanzien van collega's

Wat haar opvalt is dat zij leuke gesprekken krijgt nu zij ook haar soloapparatuur op tafel - beschermd door mooi vormgegeven doosjes - neerlegt. Dit geeft onverwachte bijeffecten. Collega’s willen weten wat deze tafelmicrofoons haar geven. Ze willen meer weten over wat zij kunnen doen en hoe ze haar kunnen helpen bij makkelijker verstaan. Zij moet in alle opzichten kleur bekennen, dat maakt haar blij, maar ook verlegen. Ze voelt schroom als ze wil zeggen wat ze écht wenst. Hiervoor helpt lichaamswerk: ik vraag of ze haar voeten bewust op de grond kan zetten. Dit contact met haar voeten maakt direct haar rug rechter en haar houding wordt sterker, merkt zij op. Dit gaan staan voor zichzelf zoals ze dit noemt is nieuw en helpt om het ongemak op te vangen. Deze positie geeft haar durf en de power om opener te worden over haar wensen. Met haar leidinggevende gaat ze nu wel het gesprek aan, omdat ze blokken in haar agenda nodig heeft om haar brein rust en ruimte te geven. De kleuren en het bewust gaan staan geven een nieuwe dimensie aan haar gehoorverlies. Ze dagen haar uit en geven tot haar verbazing kleurrijke veranderingen en plezier. 

Leven en werken met gehoorverlies. Hoe kan het wél?

Bij Wendelina Timmerman, oprichter van het bureau Hooridee en zelf slechthorend, is het glas halfvol. Elke vraag of dilemma is een uitnodiging om te bekijken hoe het wél kan. In Hoormij Magazine deelt zij haar kennis, technieken en strategieën, zodat jij (nog) beter kan functioneren en (samen) werken. Zowel privé als in je werk. Meer weten? Kijk op Hooridee of stel een vraag via info@hooridee.nl

Lees ook:

Publicatiedatum: 05 december 2023