Cruciaal is de koppeling die je maakt met oorsuizen

Wendelina Timmerman, oprichter van het bureau Hooridee en zelf slechthorend, deelt via haar meest recente column opnieuw haar kennis, technieken en strategieën, zodat jij nog beter kan (samen)werken. Dit keer krijg je tips over hoe je door op een zachtere manier naar tinnitus te kijken en te praten minder last kunt ervaren. Wat heb je nodig en hoe kan het wél?

Tekst: Wendelina Timmerman

Jarenlang deed ik in de trein naar huis mijn hoorapparaten uit en stapte ik in een heerlijke stille wereld. Lekker naar buiten kijken, lezen, dromen en de werkdag van me af laten glijden. Dat was een dierbaar dagelijks ritueel. Opeens was er een dag dat ik een wolk spreeuwen bleef horen, ook zonder hoorapparaten. Ik wist niet wat mij overkwam. Ik was overrompeld en perplex dat dit geluid niet meer wegging.
Het was in 1994 toen was er in Nederland nog niet zoveel bekend over oorsuizen (tinnitus) als nu. 'Help het is nooit stil’, het boek van Robert Hallam (1998) maakte duidelijk wat mij te doen stond. Zijn focus was: allereerst meer rust, balans en ontspanning organiseren. 

Eén of meer geluiden

De suis en de andere geluiden die ik waarneem variëren en wisselen in volume. Soms is het als een woeste storm op Schiermonnikoog, vaak de klank als van een kerkorgel of knorrende varkentjes of rinkelende belletjes. Wat ik oefende was iedere keer met nieuwsgierige aandacht naar de geluiden luisteren en voorts mijn ademhaling en hele body kalmeren. Best een opgave, want ik bleef nog een hele tijd verbijsterd dat deze geluiden een onderdeel van mijn wereld werden.

Tinnitus Retraining Therapie

Hetgeen mij met deze gevoelens heeft geholpen is de kennis van de Tinnitus Retraining therapie (TRT) van Jastreboff (1980). Dit model legt uit hoe het brein werkt bij oorsuizen. Hoe bij (over)belasting van het emotionele en autonome zenuwstelsel de filterwerking afneemt, waarmee de kans dat je de tinnitusgeluiden hoort juist toeneemt. Dit betekent dat als je zorgen blijft houden over de tinnitusgeluiden je brein deze alertheid opvat als een signaal van onveiligheid. Je brein heeft bij onveiligheid de functie om je te beschermen en zal je voor deze geluiden waarschuwen en deze tinnitus geluiden daarom eerder versterken.

Zachte koppeling

Dankzij deze inzichten werd begrijpelijk hoe cruciaal het is om een gezonde relaxte koppeling te maken met het geluid wat ik hoorde.
In denken, in spreken, in het bezig zijn met tinnitus een rustige houding en nieuwe zachtaardige woorden vinden, was een uitdagende oefening. Het werkt om vriendelijke taal te gebruiken vinden voor alle ervaringen die de tinnitus met zich meebrengt.

Iedereen hoort geluiden

Al in 1953 hebben Heller en Bergman aangetoond dat normaal horende mensen binnen een kwartier in een complete stille ruimte piepende en zoemende geluiden rapporteren. Hieruit blijkt dat tinnitus een heel natuurlijk gegeven is.

Helpende tips voor jou

  • Lees de boeken van Olav Wagenaar (Eerste hulp bij oorsuizen) en Arno Lieftink (Oorzaken) waarmee je tinnitus leert begrijpen.
  • Vergroot je veerkracht.
  • Vind een rustige houding en vriendelijke taal voor je denken en de gesprekken over tinnitus.
  • Luister naar de ruimte en de stilte om en achter het oorsuizen.
  • Luister naar natuurgeluiden.

Succes!

Leven en werken met gehoorverlies. Hoe kan het wél?

Bij Wendelina Timmerman, oprichter van het bureau Hooridee en zelf slechthorend, is het glas halfvol. Elke vraag of dilemma is een uitnodiging om te bekijken hoe het wél kan. In Hoormij Magazine deelt zij haar kennis, technieken en strategieën, zodat jij (nog) beter kan functioneren en (samen) werken. Zowel privé als in je werk. Meer weten? Kijk op Hooridee of stel een vraag via info@hooridee.nl

Lees ook:

Publicatiedatum: 05 februari 2024