Gehoorverlies en communiceren: Niet mopperen, maar hoe wel?

Wendelina Timmerman, oprichter van het bureau Hooridee en zelf slechthorend, deelt via haar meest recente column opnieuw haar kennis, technieken en strategieën, zodat jij nog beter kan (samen)werken. Dit keer krijg je tips om goed te communiceren thuis, met je partner of gezinsleden. Wat heb je nodig en hoe kan het wél?

Tekst: Wendelina Timmerman

Remy begint tijdens het coachingsgesprek dat hij ervan baalt vaak de gesprekken thuis niet helemaal te verstaan. Zijn dierbaren kunnen meer moeite doen om hem bij de gesprekken te betrekken, vindt hij. Toen hij - drie jaar geleden - zijn gehoor deels verloor, heeft hij met zijn gezinsleden besproken wat hij nodig heeft. En dat hij het fijn vindt als zijn partner en hun dochter hem aankijken, dichtbij komen en niet door elkaar heen praten. Wat opvalt is dat het alweer een tijd geleden is dat ze er samen over spraken.

Remy lost het nu vooral zelf op. Hij is vergeten de anderen mee te nemen in wat hij prettig vindt, nodig heeft en zelf allemaal al doet voor de communicatie. Hij weet niet hoe het nu voor hen is, wat zij doen, waar zij op letten en hoe zij de communicatie nu ervaren. Ik leg uit dat het goed werkt om één keer per halfjaar samen een goed moment te kiezen om stil te staan bij de communicatie. Gehoorverlies heeft impact op iedere situatie en daarmee op iedereen in je omgeving.

Als we samen doornemen hoe het nu is, komt hij op een paar vragen die hij voor wil leggen: Hoe gaat het nu? Wat kan er beter? Waar letten jullie op zodat ik alles goed meekrijg? Wat kan ik zelf verbeteren? Hij merkt lachend op: ‘Ik heb nog meer punten voor deze agenda.’ Op zijn werk hebben we namelijk - in samenwerking met zijn werkgever - geluidsabsorberende platen geregeld die hem goed bevallen. Ze geven luistercomfort en hij kan zo makkelijker spraak verstaan. En dat levert hem meer energie op. Hij wil dit thuis inbrengen en organiseren.

Recent is hij - naast zijn gehoorapparaten - extra microfoontjes gaan gebruiken. Deze wil hij aan tafel en met visite vaker inzetten. Hij is daar verlegen over. Als zijn partner hem steunt en helpt wordt dit vast makkelijker, denkt hij. Nu we alle ideeën en wensen op een rij zetten, wordt hij enthousiast en heeft hij zin om een leuk etentje voor zijn gezin te organiseren. Hij wil lekker voor ze gaan koken, het gezellig maken en dan alle punten rustig met ze bespreken.

Extra communicatietips voor thuis

  • Kom naar elkaar toe: de beste afstand voor goed verstaan is binnen twee meter.
  • Praat tijdens het eten één voor één.
  • Maak samen spelregels waar iedereen blij van wordt.
  • Zorg voor een maatwerk geluidsabsorberende plaat/paneel voor boven de eettafel. Dit maakt spraak verstaan in een ruimte met veel harde oppervlakken makkelijker.

Wat is jouw favoriete tip voor thuis?

Leven en werken met gehoorverlies. Hoe kan het wél?

Bij Wendelina Timmerman, oprichter van het bureau Hooridee en zelf slechthorend, is het glas halfvol. Elke vraag of dilemma is een uitnodiging om te bekijken hoe het wél kan. In Hoormij Magazine deelt zij haar kennis, technieken en strategieën, zodat jij (nog) beter kan functioneren en (samen) werken. Zowel privé als in je werk. Meer weten? Kijk op Hooridee of stel een vraag via info@hooridee.nl

Lees ook:

Publicatiedatum: 21 september 2023