Februari-nummer Hoormij Magazine in het teken van tinnitus

Heb je te maken met oorsuizen, ook wel tinnitus genoemd, dan kan dit Hoormij Magazine, dat vanaf 7 februari bij leden op de mat valt, je mogelijk verder op weg helpen. In dit 2e nummer van 2020 het verhaal van Davy. Hij was 18 jaar toen de piep in zijn oren, die hij na het stappen wel vaker had, niet meer verdween. Hij heeft het eigenlijk best lang ontkend, wilde niet anders zijn en hoopte dat het wel over zou gaan, maar dat gebeurde niet. Prof. dr. Dirk de Ridder vertelt over de oprichting, het doel van Tinnitus House en de meerwaarde van samenwerking hierin. En we brachten de weg in kaart die je aflegt in leven met tinnitus. Van de eerste klachten tot er succesvol mee omgaan. Wat je verder allemaal van dit magazine kunt verwachten, vind je hieronder opgesomd. 

Mijn man is slechthorend én heeft tinnitus

Wilma: 'Ik ben gek op hem en alles wat bij hem hoort. Goed horen is niet het belangrijkste. Goed communiceren en luisteren des te meer. 

'Help, ik ben gevoelig voor geluid'

De claxon van een auto of het geluid van serviesgekletter… de meeste mensen hebben hier weinig last van. Bij mensen met de aandoening hyperacusis veroorzaken veel geluiden echter zoveel ongemak en stress, dat het hun dagelijks levens ernstig verstoort. Hyperacusis is Grieks voor ‘ik hoor te veel’. Het lijkt voor deze patiënten alsof de volumeknop doorlopend op een te hoge stand staat.

Tinnitus Trefpunt

Het voortdurende geluid in je hoofd kan er in een lichte vorm zijn, maar ook allesoverheersend. En soms maakt zo'n piep of ruis je het leven écht zuur. Onduidelijkheid over wat het nu eigenlijk is en wat je ertegen kunt doen, kan leiden tot machteloosheid. Het zorgt meer dan eens voor psychische problemen. Hoormij/NVVS organiseerde in 2019 onder de noemer ‘Tinnitus Trefpunt’ zes bijeenkomsten voor mensen met oorsuizen op diverse locaties. Die bleken een groot succes. Projectleider Inge Doorn vertelt er meer over.

Samen de hoorzorg verbeteren

Anderhalf jaar geleden ging het traject Zinnige Zorg - Oor- en gehoorklachten van start. Met Zinnige Zorg brengt het Zorginstituut in beeld hoe de zorg die vanuit het basispakket wordt vergoed, in de praktijk wordt geleverd. En vooral: wat er nog beter kan in de zorgtrajecten voor mensen met middenoorontsteking en voor mensen met slechthorend- en doofheid. Want iedereen moet erop kunnen rekenen dat hij of zij goede hoorzorg ontvangt. Door overdiagnostiek en overbehandeling kun je zorg krijgen die niet nodig is. Maar andersom is ook het geval: je wilt ook niet dat iemand te weinig behandeling krijgt. Beide situaties kunnen onwenselijk zijn voor de patiënt. Mariska Stam, projectleider, vertelt hoe dat zit.

Verder

Boeiende columns, nieuws, een webshop-aanbieding en een overzicht van bijeenkomsten bij jou in de buurt. En het UMCG doet twee oproepen in verband met wetenschappelijk onderzoek.

Ook Hoormij Magazine ontvangen?

Hoormij.NVVS zet zich in om kennis te bundelen en brengt ervaringsdeskundigen samen. Doel: betere en snellere diagnostiek en behandeling, en lotgenotencontact voor mensen met deze, ook bij medische professionals, gehooraandoeningen. Met jouw steun kunnen wij een verschil maken. Doneer vandaag nog! Als lid ontvang je Hoormij Magazine 4 keer per jaar in de brievenbus! We versturen geen losse nummers. Meer info over doneren en lidmaatschap vind je hier.

Relevante links

Publicatiedatum: 03 februari 2020