De tinnitus werd zelfs zo luid dat ik niemand meer kon verstaan

Begin 2013 kreeg ik, na een burn-out, opeens zware tinnitus. Ik hoorde geluiden in mijn oren; een wasmachine, zaag, tandartsboor, fax, klankschaal en een fluit. Dit alles tegelijkertijd, dag en nacht: beeeepaaaaaaiiiiiiiuuuuiiimmmmmmhhhhhijjjjiiiiizzzzzzuiiiibeeeeeeeeepiiiiiuuuumriiii. De tinnitus werd zelfs zo luid dat ik niemand meer kon verstaan. Er was geen moment stilte en dat was verschrikkelijk. Vooral toen een arts zei dat ik ermee moest leren leven en dat genezing niet mogelijk was.

Vincent van Gogh had ook tinnitus en werd er letterlijk gek door. Hij sneed zijn oor af en pleegde uiteindelijk zelfmoord.
In de Ayurveda bestaat een behandeling voor tinnitus. Volgens deze geneeskunde is het een symptoom van de verstoring in de hogere hersenfuncties en kan het verband houden met het aantal uren dat je dagelijks achter een computermonitor doorbrengt. Ik reduceerde daarom als eerste mijn computertijd. Een Ayurvedische behandeling voor tinnitus houdt in: genoeg slaap, mediteren, weinig suiker, gezonde voeding - zoals veel groente en alleen warm eten. Ik merkte dat de tinnitus meer en luider werd als ik iets kouds at of dronk. Ook een tropisch klimaat kan een positief effect hebben. De tinnitus verdween uiteindelijk helemaal toen ik in Nepal woonde, waar ik full time werkte als kunstdocent en als vrijwilliger educatieve trainingen gaf.

Ik begon aan HeartMath hartcoherentie, met naast meditatie- en ademhalingsoefeningen een ‘wisselende neusademhaling.’ De Duitse actrice Sissi Perlinger schrijft in haar boek Auszeit! Der Perlinger-Weg ins Glück, hoe zij genezen is van zware tinnitus dankzij ontspanningsoefeningen. Ook beschrijft Glenn Schweizer op de website Healthy Hearing hoe de tinnitus verdween door meditatie. Ik herhaalde steeds in mijzelf: ‘Ik ben een gelukkig mens, in álle situaties!’. Ik probeerde me geen zorgen te maken en mij, ondank de geluiden in mijn hoofd, blij en vredig te voelen. Daarom volgde ik eveneens tinnitus therapie in de vorm van psychologische gesprekken. Hier had ik veel baat bij.

De kaakfysiotherapeut zag dat ik TMD had. Dit betekent dat er een opeenhoping van afvalstoffen in de kaakspieren zit, een gevolg van stress en tandenknarsen. Dit zorgt voor spanning en kan tinnitus veroorzaken. Door de kaakfysio (massage) nam de tinnitus af. Daarnaast deed ik zelf elke ochtend en avond kaak-, nek- en gezichtsmassage. Ik ontspande voortdurend mijn kaken door mijn wangen op te blazen en met mijn duimen achter in mijn kaken te duwen. Na anderhalf jaar waren de geluiden zachter en kon ik ermee leven. Weer drie jaar later was het weg. Om soms – heel zacht – terug te keren. Een herinnering om mijn gezonde ontspannen levensstijl te blijven volgen. De tinnitus is nu een alarmsignaal van mijn lichaam. Wie had ooit gedacht dat tinnitus een vriend van mij zou worden?

Column van Rachèl Harmsen
Kunstdocent en illustrator

Lees ook:

Publicatiedatum: 08 februari 2022