De juiste plek voor een teamuitje als je te maken hebt met gehoorverlies

Stan van Kesteren deelt op basis van eigen ervaring en die van slechthorenden in zijn omgeving zijn visie, overpeinzingen en adviezen over leven en werken met gehoorverlies. Via de nieuwsbrief Succesvol Slechthorend kan je je wekelijks door hem laten inspireren. Nu schrijft hij een column voor Hoormij∙NVVS. Dit keer over een teamuitje van zijn werk. Het was niet op zijn kantoor, maar op een andere plek. Zou hij daar wel alles meekrijgen?

Tekst Stan van Kesteren

Onlangs had ik een teamuitje van mijn werk. Het was niet op ons kantoor, maar op een andere plek. Zou ik daar wel alles meekrijgen? Gelukkig was één van de collega’s zo attent om mij vooraf te vragen wat ik nodig had qua communicatie. Ik zei haar dat ik schrijftolken zou aanvragen en mijn solo-apparatuur meenam. En dat het daarnaast belangrijk was dat de akoestiek goed was.

Holle ruimtes

Ze stuurde me een link naar de website van de locatie die ze in gedachten had. Een historisch fort, gebouwd in de negentiende eeuw als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Alles van baksteen. Voormalige munitiekamers - boogvormige ruimtes - zijn omgebouwd tot vergaderzalen. Het restaurant heeft een open keuken, betonnen vloer en een wand van glas. Oei. Ik zag de bui al hangen. De vergaderzalen deden me erg denken aan de werfkelders aan de grachten in Utrecht: holle ruimtes met een galmende akoestiek. Ik stuurde een berichtje terug: 'Ik vrees dat de akoestiek daar niet zo goed is… zijn er andere mogelijkheden?’

Goed gevoel

Ze stuurde een tweede optie. Een oude boerderij die was omgebouwd tot restaurant en vergaderlocatie. De vergaderzaal zag er beter uit: eikenhouten kasten aan de wand, dik tapijt op de houten vloer en gordijnen naast het raam. Ik zei m’n collega dat dit een goede optie was voor mij. En gelukkig koos ze uiteindelijk deze locatie. Ik woonde er niet dichtbij en ik had dus helaas geen gelegenheid om de locatie te bezoeken. Dus het bleef spannend: zou ik daar goed kunnen verstaan?

Juiste keuze

Op de dag van het teamuitje liep ik vanaf de bushalte naar de oude boerderij, klaar voor een lekkere lunch. Daar aangekomen schrok ik een beetje. Want het restaurant bleek één grote open ruimte te zijn, waar het nogal druk was. Het was blijkbaar een populaire locatie voor zakelijke lunches, door de ligging vlakbij de snelweg. Oeps… had ik wel de juiste keuze gemaakt?

Begrip, goede akoestiek en schrijftolken

De vergadering vond niet plaats in het restaurant, maar in de naastgelegen vergaderkamer met goede akoestiek. Mijn schrijftolken zaten daar al klaar. Ook de andere collega’s kwamen één voor één binnen. In deze zaal was het lekker rustig. De ober kwam; een collega vroeg waar we konden lunchen en hij wees naar een plek ergens in het restaurant. ‘Kunnen we misschien op deze plek lunchen? Dat is wat rustiger qua geluid,’ zei ik. Dat kon gelukkig. Dankzij de schrijftolken en de goede akoestiek kon ik de vergadering goed volgen, zonder helemaal op te zijn. Dat ik optimaal kon deelnemen gaf me een fijn gevoel – en vooral omdat mijn collega’s uit zichzelf al rekening houden met mijn gehoorverlies.

Succesvol slechthorend

Via de nieuwsbrief Succesvol Slechthorend kan je je wekelijks door hem laten inspireren. Abonneer je gratis via succesvolslechthorend.nl

Lees ook:

Publicatiedatum: 06 december 2023