Hoortoestellen: je beste vrienden

Stan van Kesteren deelt op basis van eigen ervaring en die van slechthorenden in zijn omgeving zijn visie, overpeinzingen en adviezen over leven en werken met gehoorverlies. Via de nieuwsbrief Succesvol Slechthorend kan je je wekelijks door hem laten inspireren. Nu schrijft hij een column voor Hoormij∙NVVS. Dit keer over de meerwaarde van hoortoestellen, acceptatie van gehoorverlies en het belang van openheid over je slechthorendheid.

Tekst Stan van Kesteren

Beste vrienden

Toen ik een jaar of tien was, vroeg mijn vader aan mij: "Vind je het niet vervelend dat je een hoortoestel hebt?" Daarop antwoordde ik: "Nee, natuurlijk niet, anders zou ik niets horen".

Als je slechthorend bent, zijn hoortoestellen je beste vrienden. Ze zijn onmisbaar. En mogen dus best gezien worden, al promoten reclames vooral hoortoestellen die klein en onzichtbaar zijn. Door die reclames, de reacties van klasgenoten en een algehele identiteitscrisis ging ik me in mijn puberteit schamen voor mijn slechthorendheid. Ik liet mijn haar groeien om m'n hoortoestellen te verbergen. Daarmee maakte ik het moeilijk voor mezelf. Want als mensen het niet zien en jij er niets over zegt, hoe kun je dan verwachten dat ze rekening houden met jouw gehoorverlies?

Misschien was mijn puberteit anders geweest als ik toen slechthorende vrienden en rolmodellen om me heen had gehad. Die ontmoette ik pas op mijn 23e. Jonge mensen met felgekleurde hoortoestellen. Leeftijdsgenoten die bij een eerste kennismaking altijd direct aangeven niet goed te kunnen horen. Die zich niet schamen voor hun gehoorverlies, maar het als deel van hun identiteit zien.

De mogelijkheid om slechthorende jongeren te ontmoeten is er al vijftig jaar bij SH-Jong (vroeger: SHJO). Op 1 oktober 2022 kwamen leden en oud-leden van de vereniging samen voor het jubileumfeest op De Pier in Scheveningen. We haalden herinneringen op, praatten bij over life events (verhuizingen, bruiloften en baby’s) en dansten op de muziek van DJ Mos Deaf (oud-lid David Aris). Dankzij schrijf- en gebarentolken kon iedereen met elkaar communiceren.

In een korte film werden oud-bestuursleden geïnterviewd over hun tijd bij de vereniging. Over uitdagingen in vrijwilligerswerk, vriendschappen voor het leven en bijzondere avonturen. De interviewer heb ik in mijn tijd als voorzitter bij SH-Jong nog binnen zien komen als verlegen puber op een herfstweekend. Mooi om te zien wat SH-Jong kan betekenen voor de ontwikkeling van jonge slechthorenden.

Hoewel het wereldje van doven en slechthorenden klein is, ontmoet je toch regelmatig nieuwe mensen. Zo ook op dit jubileumfeest. Ik maakte kennis met Kees Twilt, oud-lid van SHJO en actief bij Hoormij∙NVVS. Hij had archiefmateriaal meegenomen, waaronder een boekje met de geschiedenis van de Nederlandse Vereniging voor Slechthorenden (opgericht in 1908). De titel lijkt mij een boodschap voor alle slechthorenden: ‘Weg met onze schuchterheid!’

Succesvol slechthorend

Via de nieuwsbrief Succesvol Slechthorend kan je je wekelijks door hem laten inspireren. Abonneer je gratis via succesvolslechthorend.nl

Lees ook:

Publicatiedatum: 06 december 2022