'Dat ene feestje zonder oordoppen is de grootste fout van mijn leven.'

Stefan van den Bosch: 'Na een avondje uitgaan, kwam ik regelmatig thuis met een ruis, druk of piep in mijn oren. Ach, wat kan het kwaad, dacht ik. Jong en onbezonnen als ik was, was ik mij namelijk in eerste instantie van geen kwaad bewust. Maar wat als het wel fout gaat?, dacht ik later. Ruim 2 miljoen mensen in Nederland hebben namelijk last van tinnitus. Ik besloot universele gehoorbescherming te kopen. Wat een verademing! Ik ervoer geen ruis of piep meer na een avond uitgaan. En wat heerlijk om dan rustig in slaap te vallen.' Tot het misgaat en hij zijn oordoppen vergeet tijdens een feestje met vrienden, ze gingen de karaokebar in. Door zijn persoonlijke ervaring met tinnitus is hij enorm gemotiveerd om de film 'Oorwurm' te maken. Jij kan hem steunen!

Bron en beeld: Vereniging Gain

'Het is januari 2019 en ik heb een feestje met vrienden, we gingen de karaokebar in. Ik was mijn oordoppen vergeten, shit. Maar ja, ik vond het veel te gezellig en was te lui om ze thuis op te gaan halen. Dat bleek de grootste fout van mijn leven. Die nacht kwam ik thuis met een ruis. Toen ik de volgende ochtend wakker werd, was de ruis er nog steeds. Op die dag veranderde mijn leven, want ik heb er nog steeds last van.Na een aantal maanden bracht ik een bezoek aan de huisarts, die mij vervolgens doorverwees naar de KNO-arts in het ziekenhuis. Een snelle controle en gehoortest volgde. Wat bleek, mijn gehoor werkte nog perfect, maar ik had wel tinnitus opgelopen. “Je moet er mee leren leven”, was het advies. Plus: “Geen wattenstaafjes meer gebruiken en alleen gehoorbescherming dragen als het nodig is”. Heel fijn, maar wel te laat.

Gelukkig heb ik een lichte vorm van tinnitus, ik hoor enkel een ruis in stiltes en soms een lichte piep die ver weg klinkt. Maar tinnitus = tinnitus, en absoluut niet prettig.' 

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: 'Draag gehoorbescherming!'

'Ik kan het niet vaak genoeg tegen mensen zeggen: draag gehoorbescherming en zorg goed voor je gehoor! En weet je, gehoorbescherming hoeft niet eens zo duur te zijn, oordoppen zijn op veel plekken te koop en als je doppen van een degelijke kwaliteit koopt, kun je nog gewoon de muziek goed horen en een gesprek voeren in kroeg of discotheek. Mijn oordoppen hangen inmiddels aan m'n sleutelbos en heb daarbij heb ik oordoppen op maat laten maken.

Oorwurm; film over tinnitus

In het dagelijks leven ben ik filmmaker en samen met een scenarioschrijver ben ik een jaar geleden begonnen aan een film over tinnitus. Tinnitus en de verhalen om ons heen hebben ons geïnspireerd om hier een film over te maken. Ook om mensen bewust te maken van de risico’s.Eind februari 2020 vinden de opnames plaats van mijn regiedebuut. Het wordt een korte sci-fi film genaamd ‘Oorwurm’. De film gaat over Eva, die op een dag wakker wordt en een aanstekelijk geluidje uit haar wekkerradio hoort. Dit blijft in haar hoofd hangen en ze weet hier niet mee om te gaan. Ze gaat opzoek naar de herkomst van het geluidje, wanneer ze in de buurt komt van een mysterieuze zendmast gebeuren er frappante dingen.Door mijn persoonlijke ervaring met tinnitus heb ik een enrome drive om deze film te maken. Ook vinden wij dit een belangrijk maatschappelijk thema, omdat het aantal mensen (met name jongeren) met tinnitus nog steeds stijgt. Maar we hebben voor het maken van deze film middelen nodig.

Help Stefan en doneer!

Je kunt Stefan en zijn team helpen als je dat wilt. Momenteel loopt er hiervoor via Cinecrowd een crowdfunding. Ze willen in totaal € 7.000,- ophalen om de draaidagen te financieren. Op cinecrowd.nl/oorwurm kunt je meer lezen over deze film, het team en de tegenprestaties. Ze kunnen ieders hulp en donatie goed gebruiken.

Relevante links

Publicatiedatum: 06 februari 2020