Beste staatssecretaris, KAN DE MUZIEK WAT ZACHTER?

Kan de muziek wat zachter? Dát hoor ik mezelf soms vragen tijdens etentjes in een restaurant met vrienden van mijn leeftijd: allemaal 60plussers. Want bij grote drukte in combinatie met (achtergrond)muziek kun je elkaar moeilijk verstaan. Hoe dat komt? Gewoon, ouderdomsslechthorendheid. Met een gehoorleeftijd die gelijk is aan mijn echte leeftijd ben ik daarin geen uitzondering, maar eerder de regel. En dan moet ik soms denken aan al die jongeren met hun koptelefoons, Earpods, festivals en andere muziekevenementen. Hoe zitten zij erbij als ze 60plus zijn? Ook met een beetje ouderdomsslechthorendheid? Of veel erger: bijna doof en met die nare piep die tinnitus heet?

Journalist Sebastiaan Quekel schreef recent een voorpagina artikel in het Algemeen Dagblad over het toenemend aantal jongeren met gehoorschade en tinnitus. Het ontketende een stroom aan berichten in de media. Over het voorkómen van die gehoorschade kwam er van alles voorbij: goede oordoppen, voorlichting, informatie voor ouders en begrenzers op je smartphone. Ook de discussie over het verlagen van de geluidsnorm tijdens festivals, evenementen, in de bioscoop en bij sportscholen laaide weer in alle hevigheid op.

Geluidsnorm gaat ervan uit dat je oordoppen draagt

Hoe zit het eigenlijk met die geluidsnormen? In een convenant dat toenmalig staatssecretaris Blokhuis in 2018 afsloot met de evenementensector staat dat het geluidsniveau maximaal 103 decibel mag zijn. Mits iedereen goede gehoorbescherming draagt, pas dan is het veilig. Dankzij bewustwordingscampagnes en de promotie van goede oordoppen is weliswaar de helft van de bezoekers inmiddels beschermd. Maar dat is nog altijd de helft te weinig als je mij vraagt.

Rol van de overheid

Waarom kan de muziek niet gewoon wat zachter? ‘Het gaat om de beleving, je moet de muziek vóelen’ zegt de evenementensector. En: ‘Verlagen van de geluidsnorm draait de sector de nek om’. Maar wat is nou belangrijker: leven met een gezond gehoor of éénmalig die mooie beleving van muziek? Waarom verlaagt de overheid de norm niet? Zo ging het toch ook met roken: individueel stimuleren tot ander gedrag en tegelijkertijd als overheid restricties opleggen. Hoe moeilijk kan het zijn. Met als ’beloning’ voor de overheid ook nog eens minder uitgaven aan (hoor)zorg, uitval uit studie of werk en minder kans op isolement of eenzaamheid vanwege gehoorverlies of tinnitus. Het moet toch kunnen!

Ben je het (on)eens met de oproep? Reageer!
Dus bij deze mijn oproep aan de staatsecretaris: KAN DE MUZIEK WAT ZACHTER? Voor wie het met deze oproep (on)eens is: laat het ons weten via info@stichtinghoormij.nl ovv -kan de muziek zachter?. Wij bundelen de reacties en leggen contact met het Ministerie van VWS om ons standpunt duidelijk te maken in het belang van onze achterban. 

Wil Verschoor
Directeur patiëntenorganisatie Hoormij∙NVVS

Hoormij∙NVVS vraagt aandacht voor preventie en de gevolgen van tinnitus. De oplossing ligt in voorlichting, preventie en onderzoek. Mede dankzij jouw hulp kunnen wij hét verschil maken. Help ons tinnitus te voorkomen! Ja, natuurlijk ik doneer € 5,- 


Publicatiedatum: 05 september 2022