1 miljard jonge mensen hebben kans op gehoorverlies

Een nieuwe studie heeft aangetoond dat het vermijden van luid geluid meer dan 1 miljard mensen kan beschermen die risico lopen op gehoorverlies. Als het gaat om telefoons, muziek, films en shows luisteren (jong) volwassenen te lang naar te hard geluid luisteren volgens het onderzoek dat in BMJ Golbal Health verscheen. Hoofdonderzoeker Lauren Dillard (adviseur bij de WHO en postdoctoraal onderzoeker aan de medische Universiteit van South Carolina) schat dat - wereldwijd - 0,67 tot 1.35 miljard mensen in de leeftijd van 12 - 23 jaar onveilig omgaat met geluid.

Blootstelling aan geluid met een te hoog volume kan de sensorische cellen en structuren in het oor vermoeien. Als dat te lang aanhoudt, kunnen blijvend beschadigen. Met gehoorverlies, tinnitus of beide tot gevolg. 

Het hele artikel vind je bij CNN Health.

Geniet van muziek - maar veilig

Om die reden blijft ook Hoormij·NVVS mensen aanmoedigen veilig te luisteren en zijn we blij met de media-aandacht en de betrokkenheid van het kabinet. De studie levert overtuigend bewijs dat gehoorverlies een prioriteit van de volksgezondheid moet zijn. De boodschap is: geniet van muziek, maar veilig!

Wat is een veilig geluidsniveau?

Geluiden vanaf 80 decibel kunnen schadelijk zijn. Geluiden van 120 decibel kunnen je gehoor direct beschadigen. Hoe schadelijk geluiden tussen 80 en 120 decibel zijn hangt af van hoe vaak en hoe lang je er naar luistert. Ook andere geluiden kunnen dus tinnitus of gehoorschade veroorzaken. Kijk maar eens naar de afbeelding van Oorcheck in dit artikel: Wat is te hard?

Tips

  • Zet het volume lager en luister een kortere periode naar muziek.
  • Als je in een lawaaierige omgeving bent, probeer af en toe een pauze te nemen.
  • Ga tijdens een concert niet te dicht bij de boxen staan.
  • Gehoorbescherming helpt. Het liefst op maat gemaakt, maar rubberen oordopjes helpen ook al.

Tinnitus moet de wereld uit

Door luid geluid op Earpods, headphones en bij o.a. concerten voorzien artsen en audiologen een 'vloedgolf' aan nieuwe, vooral jonge, tinnituspatiënten. Wat helpt je als paniek of machteloosheid de overhand nemen? Hoe leer je er mee omgaan zolang er geen medicijn beschikbaar is? Wat kan wel? Hoormij·NVVS richt zich op preventie, geeft handvatten, stimuleert onderzoek, signaleert als wachttijden bij de audiologische centra oplopen, fungeert als wegwijzer en vraagt onvermoeibaar aandacht voor wie ermee moet leren leven. Met jouw steun kunnen we hier aandacht voor blijven vragen. Bedankt!

Publicatiedatum: 18 november 2022