Tinnitus hoort bij mijn leven

“In Nederland heeft een op de tien mensen een vorm van tinnitus, oftewel oorsuizen. Dat kan heel lichtelijk zijn: een minimale zachte ruis die nauwelijks opvalt. Of tijdelijk: na een avond stappen nog twee dagen een piep. Die trekt weer weg, dat is overigens meestal het geval, maar het kan ook zijn dat het langer en zelfs definitief aanhoudt.”

Credits: IZA Magazine, Gemaakt door ZUID Creatives Fotografie: Rene van der Hulst

Wat is dat voor een 'piep' geluid?

Naam: Joost Verbraak, hoorspecialist

“Je hebt twee verschillende soorten tinnitus-geluiden: het fantoomgeluid, dat is een geluid dat alleen hoorbaar is voor de waarnemer. Het zit in je lichaam of je geest, de eeuwige vraag luidt: is het echt? Dat is lastig om te zeggen. Er zijn namelijk zoveel plekken waar ze vandaan zouden kunnen komen: de gehoorgang, het slakkenhuis … we kunnen lang niet overal juist meten. De tweede tinnitus-variant is hoorbaar voor buitenstaanders. Een geluid dat mogelijk geproduceerd wordt door bepaalde lichaamsdelen of bloedvaten.”

“De impact op de kwaliteit van leven is in veel gevallen enorm. Er zit iets wat je niet wilt. En het is een stuk lastiger uit te leggen dan een pijnlijke knie. Andere mensen kunnen het niet waarnemen. Wanneer het in je hoofd zit, sta je er eigenlijk alleen voor. Probeer eens voor te stellen dat je 24 uur per dag geluiden hoort die er niet zijn. En dat kunnen de meest onaangename geluiden denkbaar zijn: een scherpe piep, boorgeluid of een storende tv-ruis.”

“Ik heb zelf ook tinnitus. Ik hoor iets van zes tot acht verschillende geluiden in mijn hoofd, het is behoorlijk druk. De invloed op je dagelijkse functioneren is ingrijpend. Bij een vorige werkgever heb ik aangegeven dat de geluiden zo luid werden, dat ik me niet meer kon concentreren. Ga er maar aanstaan bij een werkgever die het niet begrijpt, maar wel gewoon deadlines heeft staan. Een geluid in je hoofd, daar kan die persoon helemaal niks mee.”

“Door die werkgever ben ik gaan nadenken over een manier om mensen deelgenoot te maken. Hoe kan ik anderen een idee geven van wat ik hoor. Toen heb ik met behulp van een aantal cd's van Stichting Hoormij, de verschillende geluiden samengebracht op een audiobestand wat je online kunt beluisteren. Hoe hoog je de volumeknop moet zetten verschilt per moment. Bij stress is de tinnitus een stuk luider, stress stimuleert het enorm.”

“Mensen schrikken vaak als ik vertel over de geluiden die ik hoor. Ik hoor een zoemetje zoals bij een koelkast, maar ook een hoge piep en er zit ook een lage brom in. Als ik ga luisteren hoor ik zoveel verschillende geluiden, de ene net iets luider dan de ander. Het ligt ook aan de situatie, het is een soort van levend wezen dat in je hoofd zit en meebeweegt. Ik heb mezelf aangeleerd dat oké te vinden. Iemand die blind wordt moet ook accepteren dat hij blind is. Je moet doorgaan en dit hoort bij mijn leven.”

“Een van de dingen die ik in de functie van hoorspecialist vaak aanraad is een gehoorapparaat. Dat klinkt heel gek. Maar door geluiden te versterken, verdwijnt in veel gevallen het geluid naar de achtergrond, omdat je wordt afgeleid. Als een klant aangeeft last te hebben van tinnitus verwijs ik in eerste instantie altijd door naar de huisarts. Daarnaast verwijs ik ook graag door naar de website van Stichting Hoormij, deze patiëntenorganisatie heeft alle kennis in huis die nodig is om de eerste onrust weg te nemen.”

Bron: Dit artikel verscheen eerder in IZA magazine.

Wil je weten wat Joost 24 uur per dag hoort? Beluister zijn tinnitus op:
https://soundcloud.com/user-336583313/joost-verbraak-mijn-tinnitus-2018

Relevante links

Door: marjolijn Publicatiedatum: 11 januari 2019