World Hearing Day top 50 - Doe mee en win!

Wat is jouw favoriete nummer van een muzikant met gehoorklachten of tinnitus? Of welk nummer over oren of gehoor staat boven aan jouw muzieklijst? Er kan gestemd worden voor de World Hearing Day top 50, die op 3 maart 2023 bekend wordt gemaakt. Met een groeiende populatie van mensen met specifieke gehoorklachten is aandacht hiervoor steeds belangrijker. Daarom vraagt de NVAB met deze actie op positieve wijze aandacht voor de impact van gehoorklachten op het dagelijks leven en de noodzaak voor preventie. Wat een geweldig initiatief. Doe je mee?

Met deze World Hearing Day Top 50 vragen we aandacht voor het gehoor.

Dit kan een nummer zijn van een muzikant met tinnitus of gehoorklachten of een nummer zijn over oren en horen. Op Spotify is de World Hearing Day playlist beschikbaar die tijdens de stemweken wordt aangevuld. De spelregels vind je terug op de site van de NVAB.

Van muziek moet je kunnen blijven genieten

Muziek inspireert, prikkelt, ontspant, biedt herinneringen aan bepaalde momenten. Smaken verschillen en ook door de tijd ontdek je nieuwe muziekstijlen die je intrigeren. Maar wat nu als je minder kunt horen, als je niet meer kunt genieten van die ene muzikant. En wat nu als je als muzikant je vak niet goed meer kunt uitoefenen? Of niet goed meer kunt communiceren met je naasten, omdat je misschien wel door je beroep, te lang te veel geluid op je oren hebt ontvangen?

Musici spreken zich uit

Steeds meer muzikanten zijn open over hún gehoorklachten of tinnitus en spreken zich uit over de noodzaak om gehoorbescherming te dragen. Daarom wil de NVAB hen in de spotlights zetten én tegelijk via een muziek top 50 de aandacht voor dit thema versterken. Dat Beethoven langzaam zijn gehoor verloor en bij het schrijven van zijn negende symfonie al stokdoof was, dat is intussen wel bekend. Maar ook artiesten van nu melden problemen. Denk aan Sting, Phil Collins, maar ook Huub van der Lubbe (De Dijk) en rapper Sor, de winnaar van Maestro 2021/2022, die met zijn 26 jaar lijdt aan tinnitus. Signalen die ons allen zouden moeten aanzetten om zuiniger op onze oren te zijn.

Bekendmaking World Hearing Day top 50

Op 3 maart 2023 wordt de allereerste World Hearing Day top 50 bekend gemaakt. Onder de inzenders worden vijftig sets gehoorbescherming verloot. Laten we hopen dat deze muzikanten door kunnen gaan met waar ze goed in zijn - muziek maken - en dat wij er van kunnen blijven genieten!

Bron: NVAB

Lees ook:

Publicatiedatum: 08 februari 2023