Wat als alledaagse geluiden pijn doen?

Met een lepeltje roeren in een kop koffie, stofzuigen, koken met de afzuigkap aan, serviesgekletter, spelende kinderen of het gezang van fluitende vogels. Overgevoeligheid voor alledaagse geluiden kunnen je het leven flink zuur maken. Mensen die lijden aan hyperacusis ervaren normale geluiden als onaangenaam, pijnlijk en zelfs ondraaglijk aan de oren. Naar schatting heeft drie procent van de Nederlandse bevolking hyperacusis. In de meeste gevallen is de aandoening chronisch. Te maken hebben met hyperacusis kan een strijd zijn en zelfs leiden tot depressiviteit. Meer kennis over de aandoening en begrip van mensen uit je omgeving kan helpend zijn. Leg uit wat je ervaart en hoe belastend het kan zijn.

Hyperacusis is een aandoening van het gehoororgaan, waarbij de tolerantie voor normale omgevingsgeluiden sterk is afgezwakt of zelfs volledig is weg gevallen. Wie overgevoelig is voor geluid kan het vele geluid niet onbewust filteren. Dat betekent dat diegene de hele dag wordt overladen met onaangenaam en helaas onvermijdelijk geluid.De ernst en mate van hyperacusis verschilt per persoon. Hyperacusis komt voor bij alle leeftijden, is meestal chronisch en gaat vaak gepaard met tinnitus (oorsuizen) en gehoorverlies. De oren van mensen met deze aandoening hebben een beperking in hun ‘dynamisch bereik’. Het dynamisch bereik is het vermogen van onze oren om zich snel aan te passen aan wisselende geluidssterkten. Snelle veranderingen in geluid kunnen door mensen die overgevoelig zijn voor geluid moeilijk worden verwerkt, waardoor de geluiden niet worden gedempt en pijnlijk luid, vervormd of scherp binnenkomen.

Belang van een diagnose

Over de oorzaken van hyperacusis is nog weinig bekend. Daarom gaat het voorlopig vooral om leren leven met deze aandoening en er erkenning voor krijgen. Jouw overgevoeligheid voor geluid laten diagnosticeren is daarvoor de eerste stap.

Bewustwording

Als er begrip is voor hyperacusis, in je werk en je dagelijkse omgeving, dan kun je dit integreren in je leven en er meer ontspannen mee omgaan. Omdat over de oorzaken van hyperacusis nog weinig bekend is, gaat het voorlopig vooral om te leren leven met deze aandoening en er erkenning voor krijgen. Want dat laatste is nog lang niet altijd het geval. Biedt je vrienden, collega’s en familie, maar ook overheden en instanties als de WMO en UWV de juiste informatie over hyperacusis aan. Dit brengt een bewustwordingsproces op gang, en dat is essentieel. Want hoe meer kennis er is, hoe groter het begrip. En dat heeft de hyperacusispatiënt hard nodig.

Blijf er niet mee rondlopen

Recent bereikte ons het ervaringsverhaal van Elizabeth: "Laatst was ik in de fietsenwinkel bij mij in het dorp. De deur stond open langs een drukke weg. En er waren meer mensen in de zaak. Met mijn hyperacusis is dat lastig. Ik vroeg de eigenaresse of we ergens anders konden staan. ‘Prima,’ zei ze. ‘Ik snap het wel, want ik ben ook gevoelig voor geluid,’ waarop ze eigenlijk niet meer stopte met vertellen over haar wanhoop rond geluid. Ze was hooggevoelig en ze aangenomen dat ze daarom van die gevoelige oren had. Ze was gestrest en werd zelfs wakker van het aanslaan van de verwarming. Toen ik haar de week erna weer sprak, bij het ophalen van mijn fiets, vertelde ze me dat ze na ons gesprek informatie had ingewonnen. Ze had een afspraak met haar huisarts gemaakt waar ze gehoor kreeg en is CBD olie gaan proberen om te ontspannen. Dat hielp in haar geval. Het is goed om te zoeken naar manieren en middelen die je helpen om te ontspannen. Dat is persoonlijk. Mijn punt is: blijf er niet mee lopen. Ga naar de huisarts. Laat je eventueel doorverwijzen naar een audiologisch centrum."

Hulpverlening

Een goede en professionele ondersteuning en hulpverlening is te vinden bij het Audiologisch Centrum. Een KNO-arts heeft veelal een breder aandachtsgebied, een Audiologisch Centrum heeft een smaller aandachtsgebied en heeft hierdoor meer kennis en specialisatie op het gebied van tinnitus en hyperacusis. HIer vind je een overzicht van hulpverleners. Voor sommige mensen kan het zinvol zijn om contact te hebben met lotgenoten en hoe zij omgaan met hun hyperacusis. Houd de agenda in de gaten voor een bijeenkomst bij jou in de buurt.

Relevante links

Publicatiedatum: 02 december 2019