TinnitusFree vraagt aandacht voor de impact van tinnitus

Ruim 2.5 miljoen Nederlanders en 1 miljoen Vlamingen hebben last van oorsuizen; aantallen en ernst nemen toe als gevolg van corona. Naar schatting lijdt zo’n 15% van de Nederlandse en Vlaamse bevolking aan tinnitus. Recente studies wijzen uit dat Covid-19 de kans op tinnitus vergroot; 15% van de Covidpatiënten wereldwijd meldde het geluid van een piep, fluit of suis in hun oor als een symptoom van het virus. “Nu concerten, festivals en andere evenementen onder voorwaarden weer mogen plaatsvinden, is het cruciaal dat er meer bewustzijn is en onderzoek wordt gedaan naar dit onderbelichte medische en maatschappelijke probleem,” zegt prof. Dirk de Ridder, neurochirurg en bestuurslid van de Nederlandse stichting TinnitusFree.

Tinnitus heeft een negatief effect op de kwaliteit van leven door slaaptekort, communicatieproblemen, angst, prikkelbaarheid, concentratieproblemen, depressie of in extreme gevallen zelfmoordgedachten of -acties. Een onderzoek naar de kosten van tinnitus in Nederland stelde vast dat de totale gemiddelde maatschappelijke kosten van tinnitus voor de Nederlandse bevolking vele miljarden euro’s bedraagt door bijvoorbeeld verlies aan arbeidsproductiviteit en aandeel in de totale Nederlandse zorguitgaven. ( Bron: Tinnitus: A Cost Study, door Iris H.L. Maes en Rilana F.F. Cima).

Tinnitus: de symptomen en oorzaken

Ongeveer 20% van degenen met tinnitus zijn ernstig beperkt, dat is 3% van de totale bevolking. 1 op de 100 patiënten doet een zelfmoordpoging. Het aantal jongeren met tinnitus is de afgelopen jaren verdubbeld, vooral door het dragen van in-ear buds en blootstelling aan lawaai in uitgaansgelegenheden, bij festivals en concerten. Wetenschappelijk onderzoek naar tinnitus staat nog in de kinderschoenen, men weet niet hoe tinnitus tot stand komt. Er is geen remedie maar er zijn honderden misleidende claims.

15% van COVID patiënten krijgt tinnitus

Recente studies suggereren dat ongeveer 15% van de Covid-19 patiënten (last van) tinnitus krijgt. (Bron: Tandfonline). Tinnitus is bovendien recent opgenomen in de bijsluiter van het Janssen vaccin als bijwerking. Het EMA (European Medicines Agency) heeft besloten deze toe te voegen na analyse van gegevens uit diverse onderzoeken en meldingen. 

Groei van tinnitus door terug naar normaal

Nu de lockdown-maatregelen worden losgelaten zullen velen weer in hun dagelijkse werk of tijdsbesteding (militairen, motorrijders, bouwvakker, concertbezoekers) te maken krijgen met geluidoverlast en het bijbehorende risico van gehoorbeschadiging en tinnitus.

Let’s Get Tinnitus Out Of the Way

De Stichting TinnitusFree is daarom een online campagne gestart met diverse bekende gezichten: Ellen ten Damme, Marcel Vanthilt en Frédérique Spigt. Zij hebben tinnitus of ermee te maken. Het doel:

  • meer bewustzijn voor tinnitus als een ziekte waarvoor dringend financiële steun nodig is – om baanbrekend onderzoek te financieren.
  • de Nederlandse en Belgische bevolking de impact van tinnitus op mens en maatschappij beter te laten begrijpen
  • het publiek te informeren over wat men kan doen om tinnitus te voorkomen.

Over de stichting TinnitusFree

De TinnitusFree Foundation (opgericht in Nederland) richt zicht op fondsenwerving en campagnes met als doel de zoektocht naar genezing van tinnitus te versnellen en om bewustzijn en preventie van tinnitus te vergroten. De stichting TinnitusFree werft fondsen om twee baanbrekende onderzoeksprogramma's te financieren, één gebaseerd op medisch-wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaak van tinnitus, de ander gebaseerd op crowdwisdom c.q. big data.

Bron: TinnitusFree

Publicatiedatum: 27 september 2021