Tinnitus. Het bestaat alleen in joúw hoofd. Het houdt je gevangen. 24/7.

Week van het Oorsuizen 2021

Tinnitus. Het bestaat alleen in joúw hoofd
Hoe vertel je anderen wat jij altijd bij je draagt?

Tinnitus. Het is een geluid dat alleen in je eigen hersenen bestaat. Niemand anders hoort het. Het houdt je als het ware gevangen, 24/7. Er is geen ontsnapping. Geen stilte. Hoe vertel je anderen wat jij altijd bij je draagt? Ruim 1 miljoen mensen in Nederland hebben hiermee te maken. Tinnitus letterlijk een gezicht geven, was het doel van John Arkes voor zijn fotografieproject en de rode draad van Hoormij.NVVS voor de bewustwordingscampagne van 1 tot en met 7 februari 2021: de Week van het Oorsuizen. Kom in actie en steun ons in de strijd om aandacht en hulp voor mensen met tinnitus.

Hoe maak je het onzichtbare zichtbaar? Fotograaf John Arkes ging de uitdaging aan en maakte een serie portretten van mensen met oorsuizen. Een natte vinger die over een glas wrijft, dat is wat John zelf continu hoort. Hij maakte vijftien portretten. De beelden zijn aangrijpend. Gewone mensen, met een neutrale uitstraling, tegen een grijze achtergrond. Met voor zich een afbeelding van hun eigen geluid. Van tjilpende krekels, triangels, slijpende zaagmachines tot de ruisende zee en hele blazersensembles. Op één van de foto’s staat een kind, een mannetje van tien met in zijn handen een angstaanjagend beeld van een demon. ‘Doe maar zo eng mogelijk’ had hij tegen John gezegd. Het geluid dat hij constant hoort, maakt hem bang.

‘De strijd tegen tinnitus’

Vijf patiënten werken mee aan deze campagne. Waar de één er redelijk mee kan omgaan, gaat de ander door een ware hel. Zij doen allemaal dezelfde oproep: om tinnitus voortdurend onder de aandacht te brengen en een oorzaak en een medicijn te vinden. Hoormij·NVVS blijft hier aandacht voor vragen en geeft – voor nu – handvatten hoe mensen met tinnitus er zo goed mogelijk mee kunnen omgaan.

Handvatten in omgaan met tinnitus
Hoormij.NVVS is zich bewust van de weg die mensen met tinnitus afleggen en biedt handvatten in dit proces. Van de eerste klachten tot er succesvol mee omgaan.

Wist je dat?

• Tinnitus niet alléén een piep of een suis is, maar dat het ook andere geluiden kunnen zijn?
  • Er geen operatie of behandeling is waarmee de tinnitus verdwijnt?
  • Je wél kunt leren omgaan met tinnitus en hier behandelingen voor zijn?
  • Mensen met tinnitus sneller moe, angstig en overprikkeld zijn of last hebben van concentratieproblemen en slapeloosheid?
  • Begrip van familie, vrienden en collega's helpt?
  • Zo’n 20% van de jongeren in Nederland last heeft van tinnitus? Dit vaak komt door luisteren naar harde muziek of uitgaan?
  • Tinnitus ook een andere oorzaak kan hebben?

Leg uit wat je hoort

Begrip uit je omgeving is belangrijk. Hoe leg je uit aan anderen hoe belastend het is? Maak bijvoorbeeld gebruik van de geluidsfile ‘Tinnitus geen gehoor’. Hierop staan ruim 150 tinnitusgeluiden.

Online Tinnitus Conferentie

Op zaterdag 27 maart 2021 van 10.30 - 16.00 uur organiseert Hoormij.NVVS een online Tinnitus Conferentie. De centrale thema’s? Onderzoek, behandeling en perspectief voor mensen met oorsuizen. Je krijgt antwoord op vragen als: Wat is tinnitus? Waarom heeft de één er zoveel last van en de ander niet? Wat zijn de gevolgen voor mij en mijn omgeving en wat zijn de mogelijkheden op het gebied van behandeling? Welke mogelijkheden zijn er om er zo goed mogelijk mee te leren omgaan en wat zijn de ervaringen van anderen?

Wetenschappers en behandelaren informeren je over de stand van zaken op het gebied van onderzoek en je kunt hen ook je vragen stellen. Je krijgt niet alleen meer informatie, maar je vindt ook (h)erkenning. Je bent niet alleen. Er wordt wereldwijd hard gewerkt om meer inzicht en grip te krijgen op de aandoening. Aanmelden? Voor leden is deelnemen gratis. Niet-leden betalen € 29,50. Als je lid wordt van Hoormij.NVVS (kosten: jaarlijks € 49,50) kun je gratis deelnemen. Je ontvangt dan ook vier keer per jaar het Hoormij Magazine. En belangrijker nog: je helpt ons mensen met een gehoor- en evenwichtsaandoening te ondersteunen met goede voorlichting en informatie. Zodra inschrijven mogelijk is melden wij dat op onze website.

Medische informatie

De Patiëntentool biedt informatie over de KNO-richtlijn tinnitus in voor leken duidelijke taal. Ook voor huisartsen, waar de meeste mensen met tinnitus het eerst terechtkomen, heeft Hoormij.NVVS een leidraad ontwikkeld. Deze is gratis te downloaden. Op zoek naar een een hulpverlener? Bekijk het overzicht hulpverleners tinnitus.

Initiatief uit Groot-Brittannië

Jaarlijks vindt in Groot-Brittannië de Tinnitus Awareness Week plaats. Hoormij.NVVS  heeft hier met de Week van het Oorsuizen een Nederlandse variant op gemaakt.

Kom in actie!

Tijdens de Week van het Oorsuizen geven we online informatie over onder meer vormen van behandelingen, tips over omgaan met tinnitus en ervaringsverhalen. Wie lid is van Hoormij.NVVS ontvangt begin februari 2021 Hoormij Magazine met informatie hierover. Nog geen lid? Hier lees je hoe je makkelijk en snel lid wordt. Je ontvangt dan meteen het nieuwste nummer in je brievenbus. Geweldig als je onze berichten verder wilt verspreiden via social media. We gebruiken #wvho2021.

Relevante links

Henk (50) heeft last van tinnitus"Het geluid van een fluitketel hoor ik de hele dag in mijn hoofd."
Alles over Tinnitus
Jasper (10) hoort een engmakend geluid in zijn hoofd. 's Nachts maakt het hem bang.
Ervaringsverhalen tinnitus