Tinnitus Trefpunt: laagdrempelig en doeltreffend

Het voortdurende geluid in je hoofd kan er in een lichte vorm zijn, maar ook allesoverheersend. En soms maakt zo'n piep of ruis je het leven écht zuur. Onduidelijkheid over wat het nu eigenlijk is en wat je ertegen kunt doen, kan leiden tot machteloosheid. Het zorgt meer dan eens voor psychische problemen. Hoormij.NVVS organiseerde in 2019 onder de noemer ‘Tinnitus Trefpunt’ zes bijeenkomsten voor mensen met oorsuizen op diverse locaties. Die bleken een groot succes.

De bijeenkomsten werden georganiseerd vóór en door mensen met tinnitus. Er was volop gelegenheid voor het uitwisselen van ervaringen en tips: wanneer heb jij er het meest last van, hoe ga jij ermee om op je werk of in je relatie, hoe leg je het goed uit aan mensen in je omgeving, wat ervaren anderen als helpend en welke behandelingen zijn er? De animo was groot. Meerdere keren waren er zelfs meer aanmeldingen dan plaatsen.

Oplossing is persoonlijk

“Een oplossing voor tinnitus is helaas niet voorhanden. Daarom is het fijn als je medestanders kunt ontmoeten met wie je ervaringen kunt delen”, zegt Inge Doorn, projectleider van het Tinnitus Trefpunt. “Het tinnitusgeluid is bij veel mensen van grote invloed op hun dagelijks leven. Zij komen lastig in slaap, waardoor vermoeidheidsklachten kunnen ontstaan. Concentratieproblemen kunnen invloed hebben op het uitvoeren van werkzaamheden. En de angst dat het erger wordt, kan ervoor zorgen dat ze steeds minder durven te ondernemen. Ieder mens is anders. Wat voor de één werkt, helpt niet bij een ander. Tijdens de bijeenkomsten van het Tinnitus Trefpunt krijg je handvatten om een volgende stap te zetten. Voor sommigen is dat de huisarts bezoeken, voor anderen hun werkgever kunnen vertellen wat er speelt. Iedereen kan voor zichzelf zoeken naar een passende oplossing.”

Je bent niet de enige

Inge vervolgt: “Het is belangrijk dat mensen kunnen delen waarmee ze worstelen en zich begrepen voelen. We horen geregeld: Het is zo fijn om andere mensen met tinnitus te ontmoeten en te weten dat je niet de enige bent. Om van verschillende kanten te horen hoe mensen hebben leren leven met ‘hun geluid(en). Het is waardevol dat aan de deelnemers te kunnen bieden.”

Doe jij ook mee?

De bijeenkomsten die in 2019 zijn georganiseerd, maken deel uit van een project dat door HandicapNL is gefinancierd. Er is materiaal ontwikkeld om de Tinnitus Trefpunten landelijk uit te rollen. Hiervoor zoeken we vrijwilligers. Wil jij aanspreekpunt zijn in jouw regio? Vind jij het leuk om als ervaringsdeskundige jouw ervaringen te delen? Heb jij ervaring met het leiden van groepsgesprekken of wil je het leren? Stuur dan een mail naar de vrijwilligersondersteuner van Hoormij.NVVS voor een verkenningsgesprek via corrine.verwer@stichtinghoormij.nl 

Relevante links

Publicatiedatum: 04 februari 2020