Tinnitus en de lange zoektocht naar de juiste behandeling

Tinnitus, een oplossing is er wél. Die stelling heeft Hoormij∙NVVS voorgelegd aan ervaringsdeskundigen en (zorg)professionals. Waarom? Om inzicht te geven in de mogelijkheden als je te maken krijgt met deze - niet te genezen - aandoening. Ruim 95% van de mensen leert ermee leven. Dat geeft moed. Want we begrijpen hoe groot de invloed kan zijn op je leven. Dr. A.L. Diane Smit (onder meer KNO arts UMC Utrecht), geeft uitleg over de lange zoektocht die al gaande is om goede behandelingen te vinden voor tinnituspatiënten en dat klachtenvermindering wél degelijk mogelijk is, mits de behandeling goed is afgestemd op de persoon.

"Tinnitus komt veel voor, ook in Nederland. Uit recent onderzoek blijkt zelfs dat 1 op de 5 Nederlanders tinnitus heeft (Bron 1). Voor een deel van deze mensen is de tinnitus geen probleem, maar voor anderen kan dit grote effecten hebben op het dagelijks leven. Het is dan ook niet verwonderlijk dat mensen met tinnitus medische zorg vragen en op zoek zijn naar een oplossing (Bron 2). Met de lange zoektocht die al gaande is om goede behandelingen te vinden voor tinnitus, is voor de meeste mensen dusver geen behandeling beschikbaar die de tinnitus wegneemt. Klachtenverlichting is vaak wél te bereiken en de zorg hiervoor vindt in Nederland in diverse behandelcentra.

Onderzoek en wetenschappelijke inzichten

Door het verkrijgen van nieuwe wetenschappelijke inzichten over de werking van het oor, het brein, maar ook over gedrag en psyche, wordt er momenteel gewerkt aan het ontwikkelen van nieuwe behandelingen zoals vormen van zenuw- en gehoorstimulatie of aangepaste psychologische therapie. Goede wetenschappelijke studies moeten laten zien of deze behandelingen ook daadwerkelijk werken om de tinnitusklachten te verminderen en daarmee een oplossing vormen voor tinnituspatiënten. Echter, de verschillen tussen mensen met tinnitus en de klachten die uit de tinnitus voortkomen zijn groot. Daarom is het te verwachten dat specifieke behandelingen niet voor iedereen geschikt zijn, én niet voor iedereen even goed werkzaam zijn. Het zoeken naar de juiste behandeling voor de juiste patiënt is daarom dan ook van groot belang.

De juiste zorg voor jou!

Met onze tinnituszorg van het UMC Utrecht en ons wetenschappelijk team proberen wij dit te onderzoeken en deze zorg te realiseren. Maar wel samen; samen met jou, met de patiënt, de expert en de samenleving. De juiste zorg voor de juiste patiënt; het kan wél."

Door dr. A.L. (Diane) Smit, MD, PhD

KNO-arts | Otoloog, Epidemioloog, Clinical Scientist | Divisie Heelkundige Specialismen, KNO
Universitair Medisch Centrum Utrecht | Wilhelmina Kinderziekenhuis |UTRECHT| UMC Utrecht.nl

Bronnen

  1. Using Different Cutoffs to Define Tinnitus and Assess Its Prevalence-A Survey in the Dutch General Population. Maaike M Rademaker, Adriana L Smit, Anne E M Brabers, Judith D de Jong, Robert J Stokroos, Inge Stegeman. Front Neurol. 2021 Aug 11;12:690192.
  2. Patients with tinnitus use more primary healthcare compared to people without tinnitus. Rademaker MM, Stegeman I, Hooiveld M, Stokroos RJ, Smit AL. Sci Rep. 2021 Aug 27;11(1):17299.
  3. Tinnitus implant onderzoek - UMC Utrecht
  4. MinT studie - UMC Utrecht

Benieuwd naar de andere adviezen op de stelling: Tinnitus, de oplossing is er wél!

Lees ook:

Publicatiedatum: 07 februari 2023