Tinnibot, interactieve tool met cognitieve gedragstherapie voor mensen met tinnitus

Klinisch audioloog en elektrofysioloog dr. Fabrice Bardy (Universiteit van Auckland - Nieuw-Zeeland) ontwikkelde in een multidisciplinair team de Tinnibot, een chatbot, specifiek voor tinnitus. Met de technologie - soort software met kunstmatige intelligentie die kan chatten - willen zij de toegang tot de tinnitus zorg vergroten. Tinnibot is een virtuele coach: een app voor op je telefoon die psychologische ondersteuning geeft aan tinnitus patiënten in een acht weken durend programma, afgestemd op jouw persoonlijke behoeftes.

Tinnibot begrijpt je gedachten en helpt je door middel van het programma als een soort maatje om met de klachten en gevolgen van tinnitus om te gaan, je klachten te verlichten en je welzijn te verbeteren. Met Tinnibot in je broekzak, kun je communiceren waar en wanneer je maar wilt. Je krijgt wekelijks persoonlijke opdrachten vanuit verschillende benaderingen:

  1. Kennis is macht: medeleven en goede, actuele informatie over tinnitus
  2. Veranderen van perceptie: CGT voor een beter gevoel en positiever denken
  3. Ontspanning en meditatie: mindfulness 
  4. Slaapverbetering: tips, opdrachten, geluidstherapie.

Een eerste ontmoeting

Tijdens de interessante demonstratie maakte de commissie tinnitus en hyperacusis van Hoormij∙NVVS kennis met Tinnibot. Je kunt beginnen met chatten én het programma na het maken van een account. Ook krijg je meer informatie, geef je de zwaarte van je tinnituslast en problemen aan en stel je - met behulp van Tinnibot - doelen op. In de app vind je je doelen, weekplan, podcasts met oefeningen, kalender, gedachten-dagboek, persoonlijke aantekeningen en zelfzorg waar je een videogesprek met een fysieke therapeut kunt aanvragen. Verder kun je prettig achtergrondgeluid instellen. Alle communicatie is beschikbaar als tekst voor toegankelijkheid en om misverstanden te voorkomen.

Onderzoek

Een lopende studie van Leeds Trinity University en Auckland University analyseert de bruikbaarheid van Tinnibot voor cognitieve gedragstherapie (CGT). Voorlopige resultaten van patiëntinterviews lijken positief, maar de kwalitatieve gegevens bieden straks meer duidelijkheid.. Een andere lopende studie onderzoekt het verband tussen aanbiedingswijze en het therapeutische effect van chatbots. Dit onderzoek kijkt naar het belang van menselijke ondersteuning en beperkingen van automatische chatbots. Na verdere verfijning en verbetering van Tinnibot, plannen de onderzoekers een uitgebreidere klinische studie als vervolgonderzoek.

Toekomstdroom

In de toekomst hopen de onderzoekers Tinnibot wereldwijd aan te bieden. Tinnibot is dan beschikbaar als een gratis testversie en een betaalde versie, ook in landen met minder CGT mogelijkheden. Aandachtspunten zijn nog wel: privacy, veiligheid en verschillen in taal en cultuur. Verder hopen de onderzoekers een einde te maken aan het clichébeeld dat tinnitus niet te behandelen is en je er maar mee moet leren leven. Mogelijk dat dit hulpmiddel in de toekomst ook verkrijgbaar is in Nederland. 

> Dit is een samenvatting, gemaakt door de commissie tinnitus & hyperacusis van Hoormij∙NVVS, van één van de lezingen/presentaties die plaatsvond tijdens de online conferentie van de British Tinnitus Association.

Lees ook:

Publicatiedatum: 15 oktober 2020