Terugblik Tinnitus Symposium Rotterdam

Dit jaar werd ‘de Week van het Oorsuizen’ afgesloten met het Tinnitus Symposium, georganiseerd door Stichting Hoormij. Het grote verschil met andere bijeenkomsten, de combinatie van onderzoek met toegepast onderzoek. Nederlandse onderzoekers en behandelaren van tinnitus informeerden de bezoekers over de stand van zaken op het gebied van onderzoek, ontwikkelingen en behandeling. Denk aan mogelijke oorzaken van tinnitus, de effectiviteit van behandelingen en actueel wetenschappelijk onderzoek. We blikken terug op een boeiende dag vol mooie verhalen en interessante informatie. Joost Verbraak, één van onze vrijwilligers sprak enkele bezoekers en sprekers over hun indruk van het Symposium. Hier volgt een korte compilatie.

Credits foto's: Studio Jan Fahmel

Joost Verbraak in gesprek met een bezoeker. Credits foto: Studio Jan FahmelIn de aula van het Warburg College gelegen in Rotterdam Zuid stromen rond 10 uur de geïnteresseerden in alle rust binnen. Benieuwd naar de verhalen, van sprekers, lotgenoten en standhouders.

Eugene: ‘Benieuwd naar nieuwe, toepasbare ontwikkelingen’

Eén van de bezoekers is Eugene uit Tilburg. Hij en zijn gezin leven al enkele jaren met de ingrijpende gevolgen van zijn oorsuizen. Het zet de relaties op scherp en dan kan met elkaar blijven communiceren enorm lastig worden. Uit eigen ervaring weet Eugene dat het krijgen van steun ontzettend belangrijk is. Door hier aanwezig te zijn hoopt hij op de hoogte gebracht te worden van de nieuwe, toepasbare ontwikkelingen.

Peter van Hengel: ‘Overgevoeligheid en de amygdala spelen belangrijke Credits foto: Studio Jan Fahmelrol bij ontstaan tinnitus’

De twee sprekers vanuit Pento Zorggroep Dr. Ir. Peter van Hengel en Marloes van Thiel-Eilert dragen hier goed aan bij. Zij komen spreken over de oorzaken van tinnitus en over overgevoeligheid voor geluid. Peter maakt in zijn eerste presentatie duidelijk wat de wetenschap op dit moment weet over hoe tinnitus kan ontstaan en wat hieraan gedaan kan worden. Overgevoeligheid (het verwerken van prikkels door de kleine hersenen) en de activering van de amygdala (alarmknop in de hersenen) spelen volgens de audioloog hierbij een belangrijke rol.

Gregor Verwijmeren over zijn debuutroman: ‘Het is geen zelfhulpboek, maar een literaire roman’

De aanwezige standhouders op het symposium werden veelvuldig bezocht door bezoekers en sprekers. Joost sprak standhouder en professioneel schrijver Gregor Verwijmeren over zijn roman ‘de vorm van geluid’. Een autobiografische roman waarin hij als schrijver zijn worsteling met tinnitus beschrijft en de invloed die het heeft (gehad) op zijn leven. Het is zoals hij het zelf zegt geen zelfhulp boek maar een literaire roman, het is zijn verhaal.

Joost: 'Kwaliteitsinformatie en ruimte voor een gesprek'

Joost: “Dit symposium heb ik zelf ervaren als een rustige beurs waar je kwaliteitsinformatie kan vinden, met standhouders en sprekers in gesprek kan gaan en waar ook nog ruimte is om je terug te trekken en bij één van de cateringlocaties een broodje en een drankje kan halen. Zeer geslaagd en net als De week van het Oorsuizen voor herhaling vatbaar.”

Op zoek naar meer informatie over de sprekers? Hier vind je een overzicht

In Hoormij Magazine #2, dat in mei 2019 verschijnt, publiceren we een uitgebreider artikel met een terugblik op het symposium. Ook vakblad de Audiciens was aanwezig en plaatst in mei een artikel hierover in haar vakblad.

Een overzicht in foto's

Benieuwd naar de foto's van het Tinnitus Symposium? Studio Jan Fahmel maakte een mooi album voor Stichting Hoormij:

FOTO-GALLERIE TINNITUS SYMPOSIUM

Relevante linksPublicatiedatum: 19 februari 2019