Slechthorende en dove buddy's gezocht

Bij het solliciteren merkte Emre dat veel bedrijven een (voor)oordeel hebben. 'Oh, hij of zij is doof.' Waarna een afwijzing volgde. Emre was heel bang dat hij geen kans zou krijgen om te laten zien dat hij, ondanks zijn gehooraandoening, prima in staat is om te werken. ProjectYou2Work ondersteunt slechthorende en dove jongeren bij het vinden van een baan. Samen met een buddy ga je kijken naar wat jouw dromen zijn en hoe je die kunt realiseren. Elke jongere krijgt persoonlijke begeleiding en onderneemt activiteiten die hem of haar dichterbij de ideale baan brengen! Claire werd de buddy van Emre. Zij (h)erkent de worsteling en frustratie van Emre.

Slechthorende en dove mensen zijn niet bijzonder. Ze moeten alleen op een andere manier communiceren. En daar moet de wereld nog een beetje aan wennen. Met hun buddy voeren deelnemers aan het project steeds een activiteit uit. Wat dat is verschilt van persoon tot persoon. Dat varieert van een advies om een wekker met trilschijf te komen tot het aanpassen van het cv en sollicitatiebrief. Hierbij ligt de nadruk op iemands kwaliteiten en niet op de beperkingen. Ook kun je handvatten krijgen om dit bespreekbaar te maken.

Droombaan

Inmiddels heeft Emre een baan gevonden. In dit filmpje vertellen Emre en Claire hoe dat is gelukt.  ProjectYou2Work zet zich om slechthorende en dove jongeren aan het werk te helpen. Het deelproject van Grow2Work richt zich specifiek op jongeren in de leeftijd van 16 tot 27 jaar oud. Die jongeren zijn slechthorend en doof en op zoek naar werk. Nienke Oosting, projectleider: "Wij begeleiden ze in het vinden van hun droombaan. En dat doen we door ze te koppelen aan een buddy die zelf ook slechthorend of doof is. Wat we bij Emre zagen is dat we eigenlijk heel weinig vertrouwen bij hem zagen dat hij een kans had om te laten zien wat hij allemaal kan. Claire heeft Emre praktisch geholpen door hem te helpen met het schrijven van zijn sollicitatiebrief en cv, maar ook gemotiveerd zodat hij meer zelfvertrouwen kreeg." Het Oranjefonds steunt dit project.

Buddy's gezocht

Wil je ook buddy? Of wil je je als vrijwilliger inzetten? Meld je aan op www.grow2work.nl/py2w

Relevante links


Publicatiedatum: 12 augustus 2019