Wel doof niet achterlijk

ProjectYou2Work ondersteunt slechthorende en dove jongeren tot 27 jaar bij het vinden van een baan. Projectleider Nienke Oosting: "Samen gaan we kijken naar wat jouw dromen zijn en hoe we die kunnen realiseren. Elke jongere krijgt persoonlijke begeleiding en onderneemt activiteiten die hem of haar dichterbij de ideale baan brengen!" ProjectYou2Work heeft nu een Boomerangkaart ontwikkeld met de tekst: Wel doof, niet achterlijk. Omdat iemand die doof of slechthorend is, net zo goed volledig kan participeren in de samenleving. Dat is niet bijzonder, dat is gewoon normaal. Toch?

Onwetendheid over de gevolgen van slechthorend- of doofheid op de werkvloer kan leiden tot afwijzing door werkgevers. Die aandoening is slechts een onderdeel van wie je bent, maar het ís niet wie je bent. Het doet niets af aan je kwaliteiten. Bewustzijn creëren bij zowel werkgevers als werknemers is essentieel voor een blijvende inclusie op de arbeidsmarkt.

Droombaan

Als projectleider van ProjectYou2Work, een deelproject van Grow2Work, zet Nienke zich in om mensen tot 27 jaar met een gehooraandoening van onderwijs te begeleiden naar werk. “Je merkt dat het ook bij de mensen zelf een proces is om hun gehooraandoening bespreekbaar te maken. Aangeven wat je nodig hebt, kan pas als je je bewust bent van wat dat is. Daar werken we aan. Met elkaar. Als een jongere zich aanmeldt, bekijken we samen de mogelijkheden. Dit beschrijven we in een persoonlijk ontwikkelingsplan. Hierin brengen we onder meer opleidingen, ervaringen, vaardigheden en ambities in kaart en bekijken we wat nodig is om die droombaan te creëren of te bereiken. De pijlers van het project zijn: individuele begeleiding door buddy’s met een gehooraandoening, empowerment, zichtbaarheid en het creëren van werkplekken.”

Verstuur een kaartje

Iemand die slechthorend of doof is kan, behalve goed horen, van alles net als ieder ander. Communiceren is mogelijk via een tolk, een spraakherkenningsapp of ouderwets met pen en papier. Met deze hulpmiddelen en jouw ondersteuning kan iemand die slechthorend of doof is, dus (bijna) overal werken. Grow2Work en Projectyou2work kijken naar de mogelijkheden. Jij ook? Wil je deze kaart versturen als echte kaart of (gratis) als e-card? Dat kan hier. Zo help je mee om deze boodschap te verspreiden!

Relevante links

Publicatiedatum: 16 april 2019