Slechthorend? En (voorkomen dat) je iets totaal mist

Wendelina Timmerman, oprichter van het bureau Hooridee en zelf slechthorend, deelt via haar columns voor Hoormij∙NVVS haar kennis, technieken en strategieën, zodat jij nog beter kan (samen)werken. Haar laatste column gaat over hoe je iets totaal kunt missen op de werkvloer én tips om dat te voorkomen.

Totaal gemist

Ik begreep niet hoe dit heeft kunnen gebeuren. Hoe was het mogelijk dat ik deze verandering, dit nieuws, heb gemist. Nergens heb ik het gelezen of gehoord. Dit kan gebeuren met gehoorverlies. Dat je informatie mist. Hier een inkijkje en de cruciale tips voor hoe je misverstanden en het buiten de boot vallen zelf kan voorkomen. Als manager van een paramedisch team heb ik destijds een serieuze organisatieverandering gemist. Opeens hoorde ik ervan. Er werd een nieuwe managementlaag gecreëerd. Ik was verbijsterd. Ik begreep werkelijk niet hoe dit mij heeft kunnen ontgaan!

Informatie missen

Wat ik toen besefte was dat het kunnen missen van informatie mijn werkelijkheid is. Als ik werk met gehoorverlies kan het gebeuren dat ik zonder dat ik het merk bepaalde zaken niet mee krijg. Dit weten en dit bewustzijn heb ik op mij in laten werken. Wat betekent dit voor mij en voor mijn werk? Als niet alles in de notulen komt. Als er zaken zijn die via de wandelgangen doorgegeven worden. Als er onderonsjes zijn die ik niet waarneem. Wat zijn dan de routes en opties om toegang te vinden tot de essentiële informatie voor optimaal werken met gehoorverlies? Ik heb me suf gepiekerd. Hoe ga ik dit aanpakken? Totdat ik me realiseerde dat er altijd collega’s zijn die heel veel weten.

Collega's die veel weten

Er zijn collega’s die veel weten over het ‘sociale ínterieur’ oftewel de roddels. Er zijn anderen die goed zijn in het volgen en delen van de organisatieontwikkelingen. Bij wie ga ik te rade? Bij wie voel ik mij voldoende op mijn gemak? Catharina wist altijd alles uit de wandelgangen. Ik ben haar hulp gaan vragen. Ik heb uitgelegd wat er gebeurde, hoe gehoorverlies werkt en dat er van alles is wat ik niet mee krijg. Zij zei: “Kom iedere 14 dagen aan mijn bureau zitten en ik verklap je alle ins en outs uit ons team. Ik neem je graag mee met alles wat er gaande is”. Meer mensen benaderen en voorleggen wat er gebeurd was, dat leerde ik nadat de verbijstering enigszins gezakt was. Zo wilde ik ook hulp vragen op management niveau. Babette begon juist toen als gloednieuwe manager net onder de top van deze zorgorganisatie. Zij had het betrekken van managers en medewerkers hoog in het vaandel. Zij bleek bereid om mij regelmatig bij te praten en de actiepunten op papier te delen die goed weergaven wat er gebeurde.

Hier mijn tips voor werken met gehoorverlies:

  1. Besef dat er altijd dingen zijn die je mist.
  2. Vraag vaker hulp.
  3. Kies meerdere buddy’s die met je delen wat er gaande is.

Met bovenstaande hulp voelde ik mij direct meer verbonden met iedereen en met de organisatie als geheel. Dit geeft werkplezier en versterkt ieders kwaliteit van werken.

Meer weten? hooridee.nl of stel een vraag via info@hooridee.nl.

Meer inspiratieLees de columns en ontdek jouw mogelijkheden van coaching.

Lees ook:

Publicatiedatum: 27 mei 2024