Schadelijke moleculen in de brughoektumor mogelijk oorzaak gehoorverlies, niet grootte van de tumor

Een nieuwe studie van Harvard Medical School en Massachusetts Eye and Ear laat zien dat bij een brughoektumor in sommige gevallen schadelijke moleculen het binnenoor aantasten. De resultaten verklaren waarom sommige brughoektumoren toch gehoorverlies veroorzaken, ook al raken zij niet aan de gehoorzenuw.

Een brughoektumor (vestibular schwannoom, vaak in verband gebracht met neurofibromatose type 2) is een goedaardig gezwel dat groeit vanuit de omhulling (zenuwschede) van de evenwichtszenuw richting de hersenstam. De tumor kan bij groei zorgen voor beknelling van de evenwichtszenuw, de aangezichtszenuw en dus ook de gehoorzenuw. Gehoorverlies is dan ook vaak één van de eerste klachten. Echter zorgen sommige kleine tumoren wel voor gehoorproblemen, ook al komen zij dus niet zo dicht bij de gehoorzenuw, en zorgen sommige grote tumoren weer niet voor gehoorproblemen. De onderzoekers hebben dit verder bestudeerd en hebben in brughoektumoren TNFa ontdekt, een schadelijke moleculaire samenstelling die ook een rol speelt bij andere vormen van gehoorverlies. Toen ze deze specifieke stukjes van de tumoren direct in het slakkenhuis van een muizenmodel plaatsten, ontdekten ze dat het niveau van beschadigde cellen gerelateerd was aan de zwaarte van het gehoorverlies bij mensen.

De onderzoekers hopen dat door deze bevindingen er mogelijk ook andere behandelingen dan bestraling of een operatie effectief kunnen zijn. Gedacht wordt dan aan behandelingen die zich specifiek richten op de schadelijke moleculen in de tumor en dus niet op verwijdering of bestraling van de gehele tumor. Hier moet echter eerst nog meer gericht onderzoek naar worden gedaan, dus voorlopig blijft het behandeltraject in elk geval zoals het is.

Lees hier het Engelstalige artikel over het onderzoek.Publicatiedatum: 13 januari 2016