Samen werken aan inclusie voor doven en slechthorenden

Sinds 2016 is ook in Nederland het VN-verdrag voor de rechten van personen met een handicap van kracht (kort: VN-verdrag Handicap). Gemeenten zijn sindsdien verplicht om een Lokale Inclusie Agenda op te stellen. Marja de Putter maakt zich sterk voor lokale netwerken met slechthorenden en doven.

Tekst Isabel Timmers

“Inclusie is meer dan goede toegankelijkheid”, benadrukt Marja, zelf doof en CI-dragend. “Naast fysieke toegankelijkheid gaat het om sociale en digitale toegankelijkheid. Mensen met een gehoorbeperking – en dat is tien procent van de bevolking - zijn zeker geholpen met een ringleiding op openbare plekken. Maar daarmee ben je er niet.” Ze schudt de voorbeelden zo uit haar mouw: “Volgend jaar op 1 juli worden brandalarmen verplicht, maar hoe maak je die ook voor doven en slechthorenden geschikt? Veel mensen hebben moeite met werk en vervoer door het gehoor. Ook kinderen: als je als enige dove of slechthorende in een taxibusje voor leerlingenvervoer zit, dan is dat enorm vermoeiend.”

Breed gedragen advies geven

Gemeenten willen wel, maar beleidsmedewerkers weten vaak niet wat ze kunnen doen voor deze doelgroep. En daar wil Marja graag iets aan veranderen. Dat doet ze door lokale netwerken te stimuleren, zoals ze die zelf in Ede heeft opgezet. “Daardoor zag de gemeente ineens hoeveel dove en slechthorende inwoners er zijn en hoe belangrijk het is daar iets voor te doen. Het helpt als doven en slechthorenden samen met een breed gedragen advies komen. Daarmee maak je het gemeenten makkelijker. En je bouwt aan sterke lokale netwerken die voor hetzelfde staan.”

Netwerk en e-boek

In 2019 gaf Marja een presentatie op de Algemene ledenvergadering (ALV) van Hoormij. “Daaruit ontstond een mailgroepje met inmiddels 25 mensen en we breiden nog uit. We hebben inmiddels netwerkers van Groningen tot Rotterdam. En ik heb een e-boek Lokale inclusie agenda gepubliceerd.”

Samen schakelen

Inmiddels weten ook organisaties met vragen over inclusie het Hoormij-netwerk te vinden. “Een bibliotheek vroeg hoe ze ook meer toegankelijk kunnen worden voor doven en slechthorenden. Voor toegepaste podiumkunsten kregen we diezelfde vraag. Voor ons advies heb ik ook de werkgroepen Tinnitus en Hyperacusis gevraagd. Als het nodig is, kan ik ook makkelijk schakelen met de FODOK. We moeten leren elkaar meer mee te nemen, vind ik. Een museum kwam om advies bij een verbouwing, die heb ik verwezen naar de Werkgroep Toegankelijkheid van Hoormij. Die weten veel van techniek. En een overheidsorganisatie vroeg advies over toegankelijke webinars. Zo is de boel aan het groeien. Federatie of niet: samenwerken is goed voor de relatie!”

Meer weten of meedoen?

Je kunt Marja bereiken via: vrijw.marja7crea@gmail.com

Hier vind je handige tips om het gesprek met de gemeente aan te gaan.

Publicatiedatum: 09 december 2021