Rustiger leven zonder oorontstekingen dankzij BCD

Willeke van de Ree (56) heeft sinds 2017 een Baha 5 power. “Ik ben rechts heel erg slechthorend, links heb ik een verlies van 40% en cholesteatoom. Dat is de meest agressieve en moeilijk te behandelen vorm van chronische otitis, ook wel chronische middenoorontsteking genoemd. Ik draag nu ruim een jaar een Baha 5 power, na achttien jaar hoortoestellen. Die gebruik ik in lastige luistersituaties nog als aanvulling. Ik heb voor een BCD gekozen, omdat ik erg vaak oorontsteking had aan mijn linkeroor. Dat is niet meer voorgekomen sinds ik het implantaat heb."

Ze woont samen met haar man en twee katten. Ze is net begonnen met een nieuwe baan, als host bij de expat service desk van een bank. C-talents in Amsterdam heeft haar hiervoor bemiddeld. De afgelopen tien jaar werkte ze bij een uitgeverij en verkocht advertentieruimte. Als amateurmusicus geeft ze onder meer de workshop ‘muziek maken met gehoorverlies’. Daarnaast is ze oma van zeven pleegkleinkinderen en leest ze voor op een kinderdagverblijf.

Mijn ervaringen met de BAHA Power 5

Mijn linker slakkenhuis werkt nog te goed voor een cochleair implantaat. Het BCD heeft mijn leven in zoverre veranderd, dat het nu rustiger is, zonder die oorontstekingen. Ik moet wel goed opletten, omdat het apparaat wat bewerkelijker is dan een hoortoestel. Een muts of shawl bijvoorbeeld, schuift tegen de microfoon. Of als ik buiten loop en de wind blaast erin, heel vervelend, dan hoor ik niets meer. Ik kan via een afstandsbediening wel de ‘outdoor’ stand aanzetten, dan heb je een soort windruisonderdrukking. Bij mij zit de BCD rechts. Sinds kort heb ik een aanvullend accessoire, een Minimic 2+. Dat is een externe microfoon. Mijn eerste ervaringen zijn positief. Op mijn werk zet ik hem als ‘tafelmicrofoon’ op een centrale plek en kan ik mijn collega’s direct in mijn Baha horen. En als ik ‘m thuis op de cd-speler aansluit, komt de muziek rechtstreeks mijn Baha in. Echt een hele fijne muziekervaring! Maar hoeveel je ook aanvult en sleutelt, je blijft natuurlijk slechthorend. Dat moet je wel in je achterhoofd houden.”


Relevante links

Publicatiedatum: 01 februari 2023