Roan heeft tinnitus

Nooit meer stilte in je hoofd: Roan (18 jaar) heeft tinnitus. Ook wel oorsuizen genoemd. Als jij naar festivals, concerten of andere evenementen met harde muziek gaat, heb je vast wel eens een piep in je oren gehad. Normaal gesproken is die piep na een paar uur of nacht weer weg, maar bij Roan bleef hij. Hij liep in 2015, toen hij 15 jaar oud was, blijvende gehoorschade op en heeft nu een permanente piep in zijn oren. 

Tekst: Dit artikel verscheen op Scholieren.com en is met toestemming van zowel de auteur Anne, als Roan hier opnieuw gepubliceerd.

2 miljoen Nederlanders

Roan is niet de enige met zo’n piep in zijn oren, want volgens de Hoorstichting hebben ongeveer 2 miljoen Nederlanders tinnitus. Zij horen altijd en overal een hoge piep of ruis. Vooral onder jongeren is gehoorschade een groot probleem. 1 op de 10 jongeren onder de 25 hebben altijd een piep of ruis in hun oren. Blootstelling aan hard geluid is de meest voorkomende oorzaak van tinnitus en ook de gehoorschade van Roan werd hierdoor veroorzaakt. “Ik ging vaak naar concerten en festivals en had daarna soms een piep in mijn oren, maar die was na een paar uur weer weg. Maar na Pinkpop 2015 bleef die piep. Ik vond het niet raar dat die piep er was na drie dagen festival, maar na een week was hij er nog steeds.” Roan besloot naar de huisarts te gaan. "Na allerlei onderzoeken bleek dat ik blijvende gehoorschade had opgelopen. ‘Je moet er maar mee leren leven’, zeiden de artsen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan.” Psychologische hulp om te leren omgaan met de tinnitus zocht hij nog niet, maar dat overweegt hij wel te doen.

Oordoppen

Toen Roan de piep eenmaal had, merkte hij dat het geluid harder werd van luide muziek. “Ik ben dol op concerten, maar durfde eigenlijk niet meer.” Hij liet oordoppen op maat maken en daarmee kan hij ‘veilig’ naar concerten. Die oordoppen voorkomen dat zijn piep erger wordt. “De piep is sinds ongeveer een half jaar op een bepaald niveau en daar kan ik aan wennen. Ik gebruik oordoppen en zoek geen dingen op die het erger maken.” Volgens Roan vinden veel mensen het dragen van oordoppen onzin. “Laatst had ik tijdens het stappen van die grote oranje pluggers in. Daar word ik dan wel op aangesproken. Anderen dragen geen oordoppen en zeggen daarover ‘Laat me gewoon van de muziek genieten’. Ik vind dat dom. Doe gewoon doppen in, want dat je de muziek dan niet meer goed kan horen, is onzin. En je zit niet te wachten op gehoorschade, dat is gewoon niet chill.” De Hoorstichting adviseert om, ook als je geen gehoorschade hebt, altijd gehoorbescherming te dragen op plekken met hard geluid.

Probleemsituaties

In sommige situaties krijgt Roan meer last van zijn tinnitus dan hij normaal heeft. “Als ik voor het stappen met vrienden ga indrinken en er gaat een box aan, vraag ik soms of die wat zachter kan. Anders moet ik mijn oordoppen dan al in doen”, zegt hij lachend. “Maar als mensen me enigszins kunnen helpen, doen ze dat gelukkig graag.” Ook tijdens examens en tentamens heeft Roan veel last van zijn tinnitus. “In zo’n examenhal is het doodstil en je moet je dan goed concentreren. Als je het dan hoort piepen en suizen, is je focus weg.” 

Toekomst

Momenteel is Roan bezig met een opleiding Journalistiek en hij denkt niet dat de tinnitus een groot probleem zal zijn in zijn toekomst. “Het belemmert mijn toekomst niet, maar ik moet wel dingen uitsluiten. Oorlogsjournalist worden, zou ik bijvoorbeeld niet aandurven. Dan zou ik daar banger zijn voor een onverwachts hard geluid dan voor de gekke dingen die daar kunnen gebeuren.” Veel mensen, zoals de personen die Roan soms tegenkomt tijdens het stappen, weten niet hoe gevaarlijk geluid kan zijn. Vanaf 80 decibel - zoveel herrie maken veel wekkers al - kan geluid schade veroorzaken. Wees je dus bewust van de gevaren van geluid en denk de volgende keer dat je de muziek van je telefoon net weer iets harder zet, of als je een uur naast die box blijft staan, aan het verhaal van Roan. Want tinnitus, dat is gewoon niet chill.

Bron:Scholieren.com

Relevante links

Publicatiedatum: 10 april 2019