OPROEP: Wat vind jij? Moet de muziek zachter? #tinnitus

Hoormij∙NVVS vraagt zich af of de muziek wat zachter kan. Hoe zitten al die jongeren van nu met hun koptelefoons, Earpods, festivals en andere muziekevenementen erbij als ze straks ouder zijn? Met 'alleen' ouderdomsslechthorendheid? Of veel erger: bijna doof en met die nare piep die tinnitus heet? Binnenkort legt Hoormij∙NVVS opnieuw contact met het Ministerie van VWS om ons standpunt duidelijk te maken in het belang van onze achterban. Het helpt als je laat weten hoe jij erover denkt? Dan bundelen we de reacties en nemen we die mee.
Of steun ons éénmalig met 5 euro.

Lever je bijdrage aan via info@stichtinghoormij.nl.  

Hoe zit het eigenlijk met die geluidsnormen? In een convenant dat toenmalig staatssecretaris Blokhuis in 2018 afsloot met de evenementensector staat dat het geluidsniveau maximaal 103 decibel mag zijn. Mits iedereen goede gehoorbescherming draagt, pas dan is het veilig. Dankzij bewustwordingscampagnes en de promotie van goede oordoppen is weliswaar de helft van de bezoekers inmiddels beschermd. Maar dat is nog altijd de helft te weinig.

Rol van de overheid

Waarom kan de muziek niet gewoon wat zachter? ‘Het gaat om de beleving, je moet de muziek vóelen’ zegt de evenementensector. En: ‘Verlagen van de geluidsnorm draait de sector de nek om’. Maar wat is nou belangrijker: leven met een gezond gehoor of éénmalig die mooie beleving van muziek? Waarom verlaagt de overheid de norm niet? Zo ging het toch ook met roken: individueel stimuleren tot ander gedrag en tegelijkertijd als overheid restricties opleggen. Hoe moeilijk kan het zijn. Met als ’beloning’ voor de overheid ook nog eens minder uitgaven aan (hoor)zorg, uitval uit studie of werk en minder kans op isolement of eenzaamheid vanwege gehoorverlies of tinnitus. Het moet toch kunnen!

Hoormij∙NVVS vraagt aandacht voor preventie en de gevolgen van tinnitus. De oplossing ligt in voorlichting, preventie en onderzoek. Mede dankzij jouw hulp kunnen wij hét verschil maken. Help ons tinnitus te voorkomen! 


Publicatiedatum: 08 september 2022