Opnieuw media-aandacht voor therapie tinnitus

Deze week is er opnieuw veel media-aandacht voor de trapsgewijze tinnitus behandeling, doordat RTL Nieuws er een item van maakte. De Universiteit Maastricht heeft een behandelingsmethode ontwikkeld om om te leren gaan met tinnitus, ook wel oorsuizen genoemd. Deze lijkt zo succesvol dat het de standaardbehandeling in Nederland en Europa gaat worden. De trapsgewijze tinnitus specifieke behandeling wordt vanaf 18 december 2017 vanuit het basispakket vergoed.

Het is een behandeling in twee stappen die speciaal is ontwikkeld voor mensen met chronische tinnitus (oorsuizen). De trapsgewijze behandeling blijkt deze last aanzienlijk te verminderen. Dit staat in het standpunt Trapsgewijze tinnitusspecifieke behandeling bij chronische tinnitus, dat het Zorginstituut Nederland onlangs heeft vastgesteld.

In Maastricht hebben ze nu een behandeling die meer aandacht heeft voor het psychische aspect. "Dit is eindelijk een effectieve methode", vertelt Rilana Cima enthousiast. Ze is onderzoeker bij de Universiteit Maastricht en psycholoog en coördinator van tinnitus expertisecentrum Adelante. "Door patiënten juist expres bloot te stellen aan hun oorsuizen, leren ze om er minder gevoelig voor te worden." Bekijk hier het filmpje van RTL Nieuws.

 

Geen standaard behandelmethode oorsuizen

Mensen met tinnitus hebben daar in het dagelijks leven veel last van en doen er alles aan om van de oorsuizen af te komen. Helaas is er geen standaard behandelmethode. "Patiënten worden daarom vaak van hot naar her doorverwezen. Tinnitus is meer een psychisch probleem en niet audiologisch. Daarom hebben wij een psychologische behandeling."

Bij deze behandeling gaat het om gedragstherapie. Mensen met tinnitus worden in een stille ruimte gezet zodat ze minder aversie krijgen tegen de piep, en het oorsuizen beter gaan accepteren. "Artsen proberen vaak symptomen weg te nemen, maar dat werkt meestal niet. Als je de piep gaat vermijden, wordt die alleen maar gevoeliger."

De behandeling die de Universiteit Maastricht nu met een team van audiologen en psychologen heeft ontwikkeld, is effectief. Maar liefst 85 tot 90 procent van de onderzoeksgroep ervaart een positieve verbetering.

Tinnitus kan zo heftig zijn dat er mensen zijn die niet meer willen leven. "Vaak wordt het geluid ook steeds erger. Ik heb patiënten die door deze behandeling zijn veranderd. Die eerst dingen zeiden als: 'Zo wil ik niet meer leven', maar dat nu niet meer zeggen. Nu zien ze het leven weer zitten."

De resultaten van het onderzoek zijn zó goed dat de behandeling vanaf nu de nieuwe Europese richtlijn wordt. "We gebruiken de behandelmethode al langer, maar sinds kort is die goedgekeurd door het zorginstituut en zit het in het verzekeringspakket."

Bron: RTL Nieuws

Relevante links

EMDR therapie tinnitus veelbelovend

Publicatiedatum: 25 februari 2019