Trapsgewijze tinnitusspecifieke behandeling in basispakket

De trapsgewijze tinnitusspecifieke behandeling wordt vanaf 18 december 2017 vanuit het basispakket vergoed. Het is een behandeling in twee stappen die speciaal is ontwikkeld voor mensen met chronische tinnitus (oorsuizen). De trapsgewijze behandeling blijkt deze last aanzienlijk te verminderen. Dit staat in het standpunt Trapsgewijze tinnitusspecifieke behandeling bij chronische tinnitus, dat het Zorginstituut Nederland onlangs heeft vastgesteld.

De trapsgewijze tinnitusspecifieke behandeling bestaat uit twee stappen. Onderdelen van de eerste stap zijn onder andere het stellen van de juiste diagnose, goed uitleggen wat tinnitus is en mensen begeleiden bij het leren omgaan met de aandoening. In de tweede stap krijg je cognitieve gedragstherapie, bij voorkeur als groepsbehandeling. Voor een deel van de patiënten is de eerste stap van de behandeling voldoende. Pas als die niet het verwachte resultaat heeft, wordt de tweede stap van de behandeling aangeboden.

Gestructureerd behandelplan

De behandeling gaat volgens een gestructureerd behandelplan. De onderdelen in stap 1 duren in totaal ongeveer zes uur. Stap 2 bestaat uit groepsbehandelingen van twee uur per sessie (of één uur bij  individuele behandeling) en duurt maximaal twaalf weken. Het aantal behandelingen en de groepsgrootte zijn afhankelijk van de ernst van de tinnitus.

Effectieve behandeling

Volgens het Zorginstituut voldoet de trapsgewijze tinnitusspecifieke behandeling aan ‘de stand van de wetenschap en praktijk’. Dit betekent dat deze behandeling werkt (effectief is) bij chronische tinnitus. Wie de behandeling volgt heeft minder negatieve gedachten en gevoelens over de tinnitusklachten dan bij andere behandelingen. Dit verlaagt de last van de tinnitus en vergroot de kwaliteit van leven.

Publicatiedatum: 09 januari 2018