Ontspannen werken zonder hinderlijk geluid

Alle geluiden, zélfs de geluiden die we denken te negeren, worden onbewust verwerkt om de mate van urgentie te bepalen. Het gevolg hiervan is afleiding met in sommige gevallen kans op irritatie, vermoeidheid en stress. Wil jij weten of dit probleem bij jou op de werkvloer speelt? Of wil je weten of jij (onbewust) last hebt van hinderlijk geluid? Neem dan eens een kijkje op Heart2Hear. Laat je informeren door initiatiefnemer Judith Veen of doe de test.

Als werknemers zich moeten concentreren, doen ze dat het beste op een plek waar weinig tot geen hinderlijk geluid is. Hinderlijk geluid is lawaai in de werkomgeving dat stoort bij het uitvoeren van de werkzaamheden en valt doorgaans niet in de categorie ‘schadelijk geluid’. Door het gebruik van verschillende technieken, zoals een geluidscamera, is geluidsstress objectief te meten. De analyse van interviews en gesprekken met medewerkers in combinatie met de verschillende metingen resulteert in een Soundscape: een unieke blauwdruk waarop de geluidsomgeving in de organisatie zichtbaar is.

Aanpassingen waar iedereen van profiteert

Beperking van hinderlijk geluid zorgt voor betere concentratie en communicatie, terwijl de kans op vermoeidheid, fouten en stress afneemt. Dit kan leiden tot een productiviteitstijging van 3% tot 9%. Judith Veen: “Verbeter je de geluidsomgeving, dan hebben álle werknemers – en uiteindelijk de werkgever - hier baat bij en is er een (grotere) opening voor gesprek om ook op andere terreinen aanpassingen rond minder goed horen te verwezenlijken. Denk aan elkaar laten uitpraten, het beheersen van het stemgebruik en telefoneren in een aparte ruimte. De ervaring leert hoe verder we komen in het proces, des te groter het enthousiasme wordt om samen te zoeken naar oplossingen waar iedereen wat aan heeft. Investeren in elkaar loont.”

Meer informatie?

Kijk op Heart2Hear

Lees ook:

De impact van minder horen op het werkplezier

Publicatiedatum: 10 oktober 2022