Ongehoord, een serie over muziek beleven met gehoorproblemen.

Op non-profit website Robsboots - van Rob Velthuis - staat muziek centraal. In de afgelopen maanden schreef hij een serie van zes verhalen over ‘muziek beleven met gehoorproblemen -van voelen, maken tot componeren- zelfs bij complete doofheid’. De serie gaat in op problemen die mensen kunnen krijgen door blootstelling aan (te luide) muziek en de risico’s van werken in de muziekindustrie. Maar zij gaat vooral over de mogelijkheden die muziek kan bieden aan mensen met gehoorklachten. Zowel bij passief luisteren als actief muziek maken en componeren.

Beeld: Screenshot Robsboots

Ogehoord van muziek genieten, maken zelfs. In de wereld waar het horen van klanken een vanzelfsprekendheid is, lijkt dat een ongehoorde prestatie. Zoals ook de enorme gehoorschade die luide muziek, al dan niet in combinatie met hoge tonen, kan aanrichten ongehoord is. 

Ongehoord. Geen woord lijkt in zijn tegengestelde betekenissen de paradox van ‘doof horen’ beter samen te vatten: geluidloos, onverdraaglijk, ongekend, schandelijk, uniek, fenomenaal, bovenmenselijk zelfs.

Ludwig van Beethoven was stokdoof toen hij de werken schreef die hem tot een van de grootste componisten in de klassieke muziek maakte. Brian Wilson is doof aan een oor maar maakte in zijn mono wereld briljante, vernieuwende muziek, rijk aan originele arrangementen en ruimtelijke klanken.

Mandy Harvey, Amerikaans jazzzangeres, noemt haar doofheid een zegen voor haar muziekcarrière. De Britse Janine Roebuck groeide uit tot vermaard operazangeres nadat ze als kind het doktersadvies had gekregen om zolang te zingen als ze kon. Want ze zou nooit een carrière in de muziek hebben. En Evelyn Glennie, wereldvermaard percussionist, werd weliswaar op haar twaalfde doof, maar bezweert dat doofheid niet bestaat. Lees verder > Robsboots

Lees ook:

Publicatiedatum: 28 januari 2021